Javi Alcácer i Alba Casanova et conviden a desfer-te dels teus prejuís contra la Sida

Javi Alcácer i Alba Casanova et conviden a desfer-te dels teus prejuís contra la Sida

Com si es tractara d'una prolongació del seu treball en la primera Mostra d'Art Públic (realitzada en el mes de setembre), els jóvens artistes Javi Alcácer i Alba Casanova es van sumar a l'exposició d'alumnes de l'institut amb una instal·lació que invita els assistents a renovar-se per dins i desfer-se dels seus prejuís sobre la Sida. Ambdós ens expliquen com va sorgir la idea.

*****

-Jóvens artistes i alumnes de l'institut exposant junts?

-Va ser José Luis Gómez, l'animador juvenil, qui ens va parlar d'esta l'exposició que s'anava a realitzar en la Casa de Cultura, i no vam voler deixar escapar l'oportunitat d'oferir un punt de vista distint.

-És la primera vegada que treballeu sobre la Sida?

-No, ja vam participar en una exposició sobre el Dia Internacional de la Sida en la plaça de la Reina de València, l'any passat.

-Com es vau acostar al tema?

-Per a començar, vam tindre molt poc de temps, a penes quinze dies per a dir que sí que volíem participar, decidir quin projecte i traure'l avant, a més sense cap tipus de pressupost. Tots eixos factors condicionen d'alguna manera el projecte, però teníem molt clara una idea: fugir del tòpic, del llaç roig, del preservatiu i totes eixes coses.

-I llavors se vos va ocórrer la idea d'un contenidor.

-La instal·lació té dos parts: primer, un ha d'assentar-se en una cadira i, utilitzant els papers que troba en la taula, escriure tots aquells prejuís que té entorn de la Sida; segon, tirar el paper a un contenidor específicament dissenyat per a l'ocasió per l'empresa Renovar-te, que és l'encarregada de reciclar tots estos residus ideològics.

-D'alguna manera demaneu la col·laboració del públic.

-Sí, no es tracta simplement de contemplar un disseny més o menys atractiu, el que volem és que cada espectador s'assente, escriga i tire. En el fons, volem fer bussejar a cada un dels assistents, que realitze una introspecció per a buscar eixos prejuís que, en el fons, tots tenim... i desfer-nos d'ells.

-És important esta reflexió?

-Indubtablement. Les xifres assenyalen que en els últims anys ha augmentat el nombre de casos de Sida i, per tant, s'estan relaxant les mesures de seguretat. És indubtable que tot el món pot contagiar-se, això ja ho sabem tots, no obstant no prenem les mesures adequades.

-En definitiva, no hem de relaxar-nos.

-És que això de la relaxació no sols es referix a prendre mesures físiques, sinó també al mecanisme ideològic. Pensem en els nostres prejuís, realment som molts els que assegurem que no tenim... però quan es busseja a fons, llavors descobrim que sí. Un exemple servix per a confirmar-ho: si no tenim cap prejuí entorn d'este tema, llavors per què molta gent es nega a fer-se la prova de la Sida?

-Cal renovar-se per fora i per dins.

-D'ací el nom d'eixa empresa que hem creat: Renovar-te. Els jocs de paraules sempre ens han agradat, però no es tracta d'

18 Desembre 2005
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres