Mil dos-centes peces formen el betlem instal·lat en el casal de la falla Hostalets

Mil dos-centes peces formen el betlem instal·lat en el casal de la falla Hostalets

El casal de la falla Hostalets torna a comptar amb el betlem més gran de Puçol: 34 metres quadrats, 1200 peces i 47 figures en moviment formen el conjunt que ha dissenyat un any més Paco Soler, un aficionat local que va convéncer fa dotze anys als components de la falla perquè el deixaren muntar el seu ''xicotet homenatge'' al Nadal.

Fa dotze anys, quan Francisco Martínez era el president d'Hostalets, va proposar a la seua junta instal·lar un xicotet betlem de tres metres quadrats dissenyat per Paco Soler. La idea va ser ben acollida, perquè permetia estendre les activitats de la falla al Nadal, I donar-li més viada al casal en eixes dates.

Però el xicotet betlem va anar creixent any rere any, i fa ja tres edicions va caldre posar-li un límit d'espai: encara que Soler té materials per a omplir tot el casal, no pot passar dels 34 metres que té assignats en l'actualitat, però lluny de ser un impediment, la limitació d'espai ha acabat per aguditzar el seu enginy.

''Enguany ha aportat quinze moviments nous i, pràcticament, el 40% del betlem que ha muntat és nou respecte al que va muntar l'any passat''. Amb estes paraules, Antonio Ballesteros, actual president de la falla Hostalets, no sols reconeix el treball de Paco Soler, sinó també la passió que posa en la seua elaboració, ja  que pràcticament tot el treball el realitza ell sol, ''encara que nosaltres, des de la falla, contribuïm amb elements accessoris, com les cortines, serradura, suro i ajuda humana per a muntar-lo''.

Inaugurat el 26 de novembre, el betlem estarà obert al públic fins a finals d'any i el president de la falla espera que passen més de dos mil visitants per a contemplar-lo, per al que s'han organitzat visites dels distints col·legis de la població: ''l'any passat van ser uns sis-cents alumnes dels col·legis de primària, però enguany pensem superar eixa xifra,  pel que també augmentarem els dos mil visitants en total que vam tindre en 2004''.

A més, el betlem participa en el concurs a nivell de comunitat. Ja l'any passat va obtindre el tercer premi autonòmic, enguany s'aspira a més. Així ho reconeixia Juan Enrique Claramunt, regidor de Festes, en l'acte d'inauguració del betlem, a l'assenyalar la importància d'estes activitats que demostren que la vida de les falles no es limita al mes de març: ''amb l'arribada de la primavera es planten i es cremen els monuments, però Hostalets ha demostrat que es poden realitzar activitats durant tot l'any, perquè l'important és la participació i este betlem contribuïx a reforçar la presència del casal en la vida quotidiana de la població. És un gran exemple el que donen treballant tot l'any, però també és just agrair el gran esforç que realitza de forma desinteressada Paco Soler. A tots vosaltres, gràcies per fomentar la participació ciutadana''.

Una participació que en els últims anys també s'està fent extensiva a les quatre falles de Puçol, ja que organitzen conjuntament el festival de playbacks entorn del Nadal. Enguany, el 10 de desembre van actuar Molí de Vent i La torre, mentres que el dia 17 ho fan Picaio i Hostalets. A través d'una entrada simbòlica de dos euros, el que s'intenta és recaptar fons per a Aspanion, l'associació encarregada de treballar amb xiquets malalts de càncer. A més, hi ha oberta una fila zero per a rebre donatius d'aquells que no puguen acostar-se als playbacks però desitgen col·laborar en esta campanya benèfica auspiciada per les falles de Puçol.

 

25 Desembre 2005
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres