Ple juvenil: un laboratori per a practicar el joc democràtic

Ple juvenil: un laboratori per a practicar el joc democràtic

Els alumnes de 4t d'ESO de l'Institut d'Ensenyança Secundària van transformar el saló de plens de l'Ajuntament en un ''laboratori de pràctiques'' i, durant el matí del dimecres 21 de desembre, van realitzar un ple juvenil en el qual la tònica dominant va ser el debat sa i l'experimentació a fons del ''joc democràtic''.

Igual que una setmana abans havia succeït amb els alumnes de Primària, els xics i xiques de l'institut van omplir el saló, tant les butaques del públic com les reservades als dèsset membres de la corporació. Però, a diferència del ple infantil, ací ja no vam assistir a una mera escenificació del mecanisme d'un ple, on tots acabaven estant a favor de totes les propostes. Ací la cosa va ser més real.

El ple juvenil va comptar amb un ampli debat pràcticament en tots els punts i la unanimitat va brillar per la seua absència: vots en contra, abstencions i alguna que altra repetició de la votació perquè el secretari poguera prendre nota perquè els nombres no eixien... Tot això demostra que el ''joc democràtic'' exigix un desenvolupament personal abans de poder practicar-lo a fons, i els adolescents de 4t d'ESO ja han arribat a una edat que els permet discutir-ho tot, absolutament tot.

Tant que Guillermo Alonso Pascual, l'alcalde juvenil, va haver d'emprar-se a fons per a moderar el debat i en més d'una ocasió es va veure obligat a demanar als membres de la corporació que guardaren l'orde degut, fonamentalment a dos regidors que es van mostrar com uns extraordinaris discutidors, en tots els sentits, i que van ser els grans animadors del ple: José Fort i Rubén Hernandis.

Junt amb ells, altres catorze regidors que van saber defendre els seus punts de vista i reclamar aclariments quan ho consideraven oportú. Ells eren: Alicia Almenara, Anna María Bayarri, Isabel Canós, Irene Esteve, Ferrán Fuentes, Mireia Gimeno, Álex Guerrero, Fernando Moreno, Elsa Nadal, Paula Paniza, Anna Peiró, Leticia Rojo, Raquel Torres i Ana Torres.

Entre els punts debatuts, en matèria de medi ambient i urbanisme es va parlar de la regulació estètica dels edificis de nova construcció, la creació d'un centre de reciclatge, la il·luminació dels camins del poble, la neteja del poble en general i els parcs en particular, i el compliment de la normativa en matèria de gossos (un tema que ja havia aparegut en el ple infantil, una setmana abans).

Les distintes línies d'autobús, tant urbà com interurbà, van donar peu a tres propostes enfrontades entre si, ja que la corporació havia de decidir si prioritzar nous itineraris, horaris més amplis o un servici més adequat per als alumnes de l'institut.

En matèria de cultura i esports tampoc va haver-hi acord, amb intervencions que prioritzaven l'escola de música per damunt dels esports, mentres altres apostaven per la gespa artificial o la teulada dels camps de futbol existents.

La posada en marxa d'un centre de planificació familiar i la construcció d'un centre d'oci (una de les peticions repetides sistemàticament en tots els plens infantils i juvenils) van ser els dos últims punts de l'orde del dia.

Precisament a esta petició va contestar personalment l'alcalde, Juan Manuel Busto, qui va anunciar als més de setanta jóvens assistents que ''eixe centre d'oci juvenil que tant reclameu ja està en marxa i té consignació pressupostària per a l'any 2006, per la qual cosa molt prompte serà una realitat''. En les seues paraules de clausura de l'acte, l'alcalde va tindre paraules d'elogi per a tots els assistents ''pel gran interés demostrat a conéixer a fons els problemes i debatre'ls'', però sobretot per al seu homòleg juvenil, ''perquè ha demostrat ser un gran moderador i un alcalde exemplar''.

03 Gener 2006
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres