El ple infantil demostra que el futur de la democràcia està garantit a Puçol

El ple infantil demostra que el futur de la democràcia està garantit a Puçol

Per un dia, els alumnes de 5t de Primària van abandonar les aules per a prendre possessió del seu càrrec com a regidors en el saló de plens municipal i, amb l'assessorament del secretari de l'Ajuntament, van debatre sobre aquells temes que més interessen als xics deu o onze anys. La iniciativa, enclavada en els actes d'homenatge a la Constitució, permet als xics i xiques comprendre millor el funcionament democràtic d'un municipi com Puçol.

Des de la regidoria d'educació es va contactar amb els tutors de 5t curs dels tres col·legis públics de la població i se'ls va proposar que cada centre treballara una àrea, per a així facilitar l'orde del dia. Una vegada donat el primer pas, van ser els propis alumnes els que van preparar les propostes, els punts a debatre i els regidors encarregats de defendre cada punt.

Setze regidors formaven el ple infantil que es va convocar en sessió extraordinària el dimecres, 14 de desembre, a les 10 del matí: Guillem Baena, Reyes Bayarri, Víctor Esteve, Hisham Haitak, Minerva Molina, Carlos Antonio Moreno, Palmerar Najarro, Manuel Novella, Iván Orozco, Adrián Pascual, Sara Santamaría, Patricia Santonja, Lorena Solsona, José Soriano, Gonzalo Teruel i Adrián Ricardo Zabala. Enfront d'ells, l'alcaldessa Ángela Martínez García, acompanyada pel secretari de l'Ajuntament, Mateo Puigcerber.

Després de la constitució del ple i l'obertura de la sessió, va arribar el torn dels alumnes del col·legi públic Bisbe Hervás, que van presentar fins a sis propostes per a millorar el medi ambient i l'urbanisme a Puçol, entre elles la construcció d'una depuradora d'aigües residuals, la creació de més espais naturals i protegits, la posada en marxa d'un refugi per a animals o la construcció d'un gimnàs en els col·legis públics.

Per la seua banda, els alumnes del Lluís Vives van ser els encarregats de defendre les millores en matèria de benestar social, entre les que van destacar el sistema de menjars a domicili per als majors, fer complir la formativa vigent als propietaris de gossos, revisar el mobiliari urbà i millorar la vigilància en l'horari d'entrada i eixida d'alumnes en els col·legis.

Cultura i esports va ser la parcel·la en què van centrar les seues propostes els alumnes del Jaume I, i, entre les seues sol·licituds, van comptar amb gran suport la construcció d'un carril-bici fins a la platja, la presència d'un vigilant en el cine o la creació de centres culturals i d'oci.

El to de la sessió plenària va ser relaxat, encara que algun regidor va haver de superar el nerviosisme inicial propi de ser ''la seua primera vegada'' abans d'aconseguir, finalment, exposar les seues idees amb claredat davant del públic que omplia el saló de plens. Va faltar, això sí, el debat a fons d'algunes propostes, ja que totes van comptar amb el suport de la corporació infantil i la majoria de punts van ser aprovats per unanimitat.

En canvi, en el torn de precs i preguntes sí que va haver-hi debat i animació. Moltes propostes entre els alumnes que assistien com a públic a la sessió, propostes sobre les festes, el cine, el ping-pong, el teatre o les instal·lacions esportives. I, com si d'un ple de veritat es tractara, l'alcaldessa Ángela Martínez es va veure obligada en més d'una ocasió, davant del mutisme dels regidors de cada àrea, a respondre al prec o pregunta amb un concís ''estudiarem el tema''.

Finalitzat el ple infantil, va ser el regidor d'educació, Salvador Claramunt, el qual va prendre la paraula per a agrair a tots els alumnes el seu esforç i dedicació per aprendre des de dins els mecanismes democràtics: ''potser s'ha trobat a faltar el debat, que sempre és saludable, però heu donat una lliçó de democràcia i de comportament dins d'un saló de plens''.

02 Gener 2006
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres