Teresa Benac: 'treballar en el Centre d'Acollida és un repte per a qualsevol professional'

Teresa Benac: 'treballar en el Centre d'Acollida és un repte per a qualsevol professional'

Trenta-huit places que donen dret a llit, dutxa, desdejuni i sopar, tot això per uns simbòlics tres euros al dia. Encara que, això sí, cal complir escrupolosament la llei per a poder optar a estos serveis: els sol·licitants han de tindre autorització de treball i de residència. És el primer i principal servei del Centre d'Acollida d'Immigrants de Puçol, únic d'este tipus a la Comunitat Valenciana. Un segon servei, per a tots els altres immigrants que ho sol·liciten i no reunixen tots els requisits, és la consigna, els llavadors, les dutxes i l'assessorament en matèria d'estrangeria. Però hi ha una tercera faceta: la labor d'integració, la labor social. Enguany, Teresa Benac Vegas és l'encarregada de portar avant esta tasca per a la qual ha de comptar, sobretot, amb el treball de voluntaris de la població.

*****

-És el primer any que treballes en el Centre d'Acollida?

-Sí. Em vaig assabentar que hi havia proves per a una plaça de tècnic d'acció social, em vaig presentar i vaig ser triada. Per cert, hi ha alguna confusió amb el càrrec perquè el solen anomenar educador, per a simplificar, però en realitat la meua labor és de treballadora social.

-Quant de temps treballaràs?

-El mateix que està obert el centre, de novembre a febrer, i això és un problema a l'hora d'organitzar activitats, perquè una labor d'integració necessita més temps i també més pressupost.

-Amb què mitjans comptes?

-Com a tècnic he d'organitzar totes les activitats i projectes, i per a portar-los avant comptem amb alguns voluntaris per a impartir classes de castellà o activitats que permeten acostar als immigrants a la població. Però pressupost per a realitzar estes activitats no hi ha, per la qual cosa hem d'apanyar-nos-les perquè siguen molt barates.

-Quins objectius t'has plantejat per a estos quatre mesos?

-Fonamentalment dos. D'una banda, sensibilitzar la població sobre la situació dels immigrants. Per un altre, millorar la situació psicosocial dels usuaris del centre, tant a nivell personal com en les seues relacions entre ells.

-Com s'aconseguix sensibilitzar una població sobre la immigració?

-Es tracta de trobar punts de trobada que permeten acostar els immigrants a la població i viceversa. Açò s'aconseguix a base de debats i reflexions entorn dels reptes de la convivència entre persones de diferents cultures. Concretament, estem realitzant tallers en els instituts en horari de tutories i visites dels alumnes de batxillerat al centre. També tenim previst organitzar competicions esportives entre immigrants i distints col·lectius locals, i com a colofó tindrem, a finals de gener, el tradicional intercanvi gastronòmic, una vetlada en la qual uns i altres poden disfrutar dels plats típics de cada país.

-Quina és la problemàtica psicosocial d'estos immigrants?

-Parlem de persones que es troben en situació d'exclusió social, ja que són una mà d'obra barata, sense formació i només poden aspirar a treballs temporals no qualificats. A més, tenen problemes de comunicació ja que no dominen la llengua espanyola. Tot això té com a conseqüències que tinguen dificultats per a relacionar-se amb veïns espanyols, s'senten aïllats i el seu autoestima siga molt baixa.

-I què es pot fer

05 Gener 2006
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres