Festers, un any de treball

Óscar Marcos espera amb ànsia el primer acte, el romiatge al Cabeçol. Este ritu de pas per als xiquets de Puçol batejats en 2018 és alhora el primer acte de les festes i el primer acte dels festers. No han sigut fins i tot presentats oficialment en societat, però oficiosament ja estan figurant en un esdeveniment de vital importància.

Però el treball no comença ací. Com se sol dir, el final de les festes és el principi de les següents, i els festers del 2019 ja estaven preparant tot per a fer que les festes d'enguany siguen memorables. La preparació de rifes, participacions i cartons, esdeveniments com la festa remember, o el sopar dels festers, a més dels preparatius de tots els actes de les festes.

Així i tot, ens podem remuntar fins i tot molt més arrere. Molts dels xics, una vegada presa la comunió, es van apuntar a laConfraria de la Mare de Déu al Peu de la Creuamb la intenció d'algun dia arribar a este punt. Alguns, en canvi, van ser més ressagats.

Va ser el cas d’Erica Alcamí, que va ser triada per Óscar fa dos anys com la seua companya. Així i tot, este fet no va impedir que siga la Cap dels Festers, aquells que tenen la responsabilitat el dia de la presentació de parlar per tots i l'any que ve, de passar la batuta als festers de 2020.

I és que, a diferència dels xics que porten sent colla des de fa molts anys, per a les festeres això no havia sigut així. És amb tota l'organització, treball i discussions amb el que han acabat fent pinya.

També cal destacar que l'ajuda dels festers d'altres anys ha sigut inestimable, i també la dels futurs. I és que, pese a l'enorme treball que suposa organitzar i protagonitzar les festes, ser fester deixa tanta emprempta que enganxa i mai es pot deixar del tot. Des de com organitzar-se la faena, on col·locar les banderes perquè no xoquen amb l’anda de la Mare de Déu, a més de temes que permisos i burocràcia amb l'Ajuntament, als vint xics i xiques d'enguany mai els falta ajuda.

Eixa sensació de germanor amb els festers d'altres anys es porta al cim amb la sopar-reunió amb els festers d'altres anys i que servix com a acte de presentació en petit comité envers els vells confrares.

Però els festers enguany no s'han quedat només amb el que ja s'havia fet els anys anteriors, que ja és de per si mateix moltíssima càrrega de treball. Enguany a més, homenatjaran la popular festa de pols de colors Holi que se celebra a l'Índia a la primavera. A Puçol es farà una particular versió, en les quals empalmaran una xaranga, les pols de colors que tenyiran a tots els participants i una discomòbil que s'allargarà fins a les 2 de la matinada.

Moltes coses se celebren a Puçol, moltes maneres d'entendre la festa, des de la devoció fins a la disbauxa, des del solemne al banal i des del competitiu al col·laboratiu.

Erica mira amb ànsia el moment de la presentació del dimarts 27. «Jo ja m'havia vestit de fallera, però tinc ganes vestir de llarg i de blanc, tinc ganes de rebre la banda de la festera de l'any passat i de parlar davant de tot el poble».

Per a Óscar, el més emotiu serà el final. «Es impossible que no se't passen coses pel cap, i que t'imagines com serà l'última processó del dia 9. És un dia molt emotiu, també una mica agredolç, però val la pena per unes festes que esperem que siguen inoblidables».

Informa: Pepe Ripoll|Fotos: Vicente Esteve

419-festeros-y-festeras-3

 

23 Agost 2019
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres