XS Puçol: els curts continuen creixent

Del 26 al 28 d'octubre es va celebrar en l'Espai Jove la 7a edició del festival de curtmetratges XS Puçol, que enguany ha exhibit 20 títols dels 806 presentats en les dues seccions oficials (nacional i autonòmica), a més de 7 curts expres gravats el cap de setmana anterior en la població. La inauguració va ser a càrrec dels cooperants a Nepal i la clausura va comptar amb la projecció dels tres títols guanyadors i una tertúlia amb representants dels premiats.

El cinema valencià va ser el gran triomfador d'aquesta edició, perquè a més del curt exprés Entre tu i jo (dirigit per Rover Portella, director local), en la secció autonòmica va véncer Uno, de Javier Marco, i per primera vegada, el guanyador en la secció nacional també va ser una producció valenciana, Le vivre ensemble, de José Luis Santos, encara que rodada a Cantàbria i parlada en francés, ja que és un títol que reflexiona sobre el terrorisme i les mesures en els col·legis públics francesos per a fer front a aquesta amenaça.

Per a Javier Navío, director del certamen, el festival ja compleix els dos objectius amb els quals va nàixer: «ampliar l'oferta cultural del nostre poble i servir de plataforma d'exhibició per als curts valencians, motiu pel qual creem una secció específica per a la producció autonòmica. Però enguany, a més, la qualitat de les produccions valencianes ha sigut molt superior als anys anteriors».

Encara que una altra forma de complir aqueixos objectius va ser la creació de la secció expres fa cinc anys, una fórmula ideal perquè els més joves, normalment estudiants de les diferents escoles de cinema de la Comunitat Valenciana, s'enfronten al desafiament d'escriure, gravar, editar i presentar un curt de dos minuts en 48 hores, gravat a més a Puçol amb un protagonista clau, en aquesta edició, una caixa de qualsevol grandària.

«Una secció en la qual els estudiants i amants del cinema trauen el màxim partit a les noves tecnologies per a produir curts que enguany han sigut de molt bona qualitat, amb una imatge, so i edició molt treballats», apunta la regidora de Joventut, Mery Cortell.

Però el festival també arriba a un altre tipus d'estudiants, els molt, molt joves: un total de 300 alumnes de Primària i de Secundària dels col·legis públics i de l'institut de Puçol també van passar per l'Espai Jove durant la setmana del XS Puçol, en horari lectiu, acompanyats dels seus professors, per a gaudir de sengles seleccions de curts. Una forma d'incentivar el visionat d'un altre tipus de pel·lícules i, sobretot, d'ensenyar a gaudir del cinema… en un cinema de debò.

Finalment, la inauguració, destinada a una altra forma d'usar el cinema, va córrer enguany a càrrec de Chili on the side, documental del veí Ferran Fuentes que recull l'experiència dels cooperants de Puçol a Nepal, en col·laboració amb la Fundació TAI, un treball que serveix per a obrir la mirada del públic sobre altres usos del cinema, no solament lúdic, també educatiu i de conscienciació.

Informa i fotos: Sabín

fotos facefotos facefotos facefotos facefotos face736-clausura-y-premiados

 

 

 

 

08 Novembre 2018
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres