Article d’Ara Puçol del mes de gener: «Què passa a Puçol amb el lloguer social?»

Este és l'article d’Ara Puçol de gener, titulat Què passa a Puçol amb el lloguer social? Tal com contempla el Reglament de Mitjans de Comunicació aprovat en 2008, els grups polítics municipals poden publicar en la pàgina web municipal un text d'opinió sobre cada ple que es realitze i un article sobre el tema que ells trien cada mes.

La punxada de la bombolla immobiliària ha donat lloc a una insostenible paradoxa. Mentre el parc d'habitatges buits a Espanya ronda els dos milions d'unitats, més de 300.000 d'elles al País Valencià i més de 3.000 a Puçol, l'alarmant xifra de desnonaments segueix sent un símptoma que alguna cosa falla en el sistema, en el que al dret a un habitatge digne es refereix.

Durant els tres primers trimestres de 2017, quan els desnonaments van afectar a 31 famílies cada dia al nostre País, els derivats d'arrendaments van superar ja als motivats per execucions hipotecàries. Aquesta és una realitat insuportable per a una societat avançada, que es deuria de tractar com una veritable emergència social.

Els indicadors anuncien ja l'existència d'una nova bombolla que afecta al lloguer. El preu mitjà ha pujat un 15,9% el 2016 (i el 2017 ha anat a més), encadenant ja quatre anys consecutius de pujades, escalada de preus a la qual s'uneix l'enduriment de les condicions per accedir a un lloguer.

Espanya presenta un dels pitjors índexs d'habitatge de lloguer de la Unió Europea, només un 17,3% davant d'una mitjana europea que ronda el 30%, però en l'oferta de lloguer públic estem a les últimes posicions, entre Letònia i Romania.

Cal una acció decidida des dels poders públics territorials. El marge per a polítiques públiques autonòmiques i municipals que estimulen l'arrendament privat i augmenten l'oferta d'habitatges per a lloguer públic segueix sent ampli. Per actuar n'hi ha prou només amb voluntat política, capacitat de gestió i pressupost.

En el pressupost de la Generalitat per 2018 s'ha inclòs una dotació inicial de setanta-cinc milions d'euros per la compra d'habitatges a particulars per oferir-les en lloguer a famílies en situació de necessitat habitacional, a més d'altres partides per passar a lloguer social al voltant de 350 habitatges públics que romanien sense vendre i tancats des de feia anys.

A Puçol, on tenim el govern "del mateix color" que a la Generalitat Valenciana, què s'ha fet al respecte? Aquí que tenim tants habitatges buits i que moltíssimes famílies i joves no tenen accés a un habitatge digne, no hauríem d'incloure una partida en els pressupostos municipals del 2018 amb la qual facilitar que les famílies amb menors ingressos puguen viure en règim de lloguer?

L'habitatge és una necessitat bàsica per a una vida digna i el lloguer públic mereix ocupar una posició central en l'estratègia enfront de l'especulació com a instrument per contribuir a fer poblacions més humanes i sostenibles.

Una opinió d’Ara Puçol

12 Febrer 2018
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres