Article de Ciudadanos del mes de gener: «Accions preventives, sempre millor»

Este és l'article de Ciudadanos de gener, titulat Accions preventives, sempre millor. Tal com contempla el Reglament de Mitjans de Comunicació aprovat en 2008, els grups polítics municipals poden publicar en la pàgina web municipal un text d'opinió sobre cada ple que es realitze i un article sobre el tema que ells trien cada mes.

Quan ocorre una desgràcia, solem dir: es podria haver evitat o reduït els danys?? Ja siga per accidents greus, inundacions, grans incendis… Comencem l'any 2018 a Puçol amb el sobresalt de l'incendi en el Parc Natural de La Marjal dels Moros, un dels aiguamolls i zona d'especial protecció per a les aus més important de la província de València. Afortunadament, no hi ha hagut danys personals, però els centenars de hectàrees afectades entre l'Horta i la Marjal en els termes de Puçol i Sagunt mostren l'envergadura d'este desastre. Ens recordem en estes línies especialment dels veïns/es de la platja que tenen les seues vivendes més pròximes a La Marjal i que per moments, per la intensitat del vent, van témer que les seues cases pogueren veure's afectades.

Probablement l'incendi no podria haver-se evitat ja que, la investigació policial seguix en curs, tot apunta que ha sigut provocat. Una cosa que veiem tots els anys en televisió quan hi ha grans incendis en les muntanyes, que en la seua majoria solen ser provocats.

Què podem fer per a intentar reduir les conseqüències d'actes delictius com este? Treballar amb mesures preventives coordinades. Este incendi posa de manifest una problemàtica que estem veient tots/es en la nostra localitat en els últims anys, els/les treballadors del camp tenen cada vegada més dificultats per a poder realitzar les seues tasques i conviuen a Puçol grans parcel·les de cultiu que estan ben cuidades i altres parcel·les que estan abandonades i que amb la mala herba que acumulen poden ocasionar davant d'un conat d'incendi un problema important. Així mateix, no ha ajudat tampoc la gran quantitat de canyís sec que hi havia rodejant La Marjal que va fer de combustible i que va acabar d'avivar la força del vent.

Puçol té una gran extensión de terreny tant d'Horta com de muntanya i creiem que este incendi ha de servir-nos a tots/es d'avís perquè contemplem com possible el pitjor dels escenaris, com ha ocorregut, i poder establir plans de treball coordinats que permeten, esperem que no ocórrega de nou, però que si tornara a ocórrer alguna cosa semblant es pogueren contindre i reduir les conseqüències. Açò, per descomptat, no és tasca només del nostre ajuntament, sinó que hem de treballar coordinats amb els propietaris de les parcel·les i els ajuntaments més pròxims com el de Sagunt, en este cas, amb La Marjal o amb El Puig i la resta de municipis de l'Horta Nord en tot allò que s'ha relacionat amb accions coordinades que vagen encaminades al cuidat i manteniment de l´Horta.

Volem acabar fent un reconeixement a la labor realitzada per tots/es els/les professionals que van participar en les tasques d'extinció d'este incendi. El seu gran treball davant d'unes condicions extremes van evitar que les conseqüències foren molt pitjors. Mostrarem desde la Agrupación de C's de Puçol el nostre suport a l'Equip de Govern en totes aquelles mesures que es planifiquen i duguen a terme amb polítiques preventives en este àmbit. Ja ho diu el refranyer espanyol que és molt savi…, más vale prevenir que curar. Fins al mes que ve.

Una opinió de Toni Hernàndez | Ciudadanos

09 Febrer 2018
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres