La Costera, un paratge natural municipal de tots

El nou sorteig dels horts d’oci, la recuperació de dues zones d’arbreda afectades pel Tomicus, la tradicional jornada de portes oberta, visites escolars des de diferents poblacions i noves activitats, com la jornada d’astronomia, són les propostes dutes a terme per Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de Puçol a la Costera, un paratge natural municipal que hem de cuidar entre tots perquè és el pulmó verd que ha d’oxigenar la població.

Ha sigut un any de gran activitat en el Paratge Natural Municipal La Costera, fruit de la bona sintonia amb Acció Ecologista-Agró que, dins del conveni de custòdia del paratge, continua treballant en tota classe de voluntariats. Són especialment destacables els destinats a l’eliminació d’espècies invasores i la instal·lació de caixes niu per a protegir les rates penades —un mètode natural per a combatre les plagues de mosquits, sobretot a l’estiu.

Al llarg de tot l’any han funcionat els horts d’oci: cursos d’agricultura ecològica, tècniques de maneig d’eines, mètodes de treball… i al novembre, nous veïns es van sumar a l’experiència, ja que es va celebrar el sorteig de la vintena d’horts a la Costera, amb nous amos, alguns que repetixen i llista d’espera. Hi ha interés per esta proposta que fomenta la tornada a la terra.

Una tornada que també se celebra amb el Dia de l’Arbre: els veïns, voluntaris de diferents poblacions i els membres d’Agró estan treballant en dues zones afectades pel Tomicus, la plaga que va destruir una bona quantitat d’arbres, sobretot en el Mediterrani, però que va tindre una segona amenaça amb la retirada dels arbres afectats, que també va afectar la zona, per la qual cosa ara tots treballem junts per a recuperar la zona.

Recuperació que és visible sobretot en les activitats, amb una àmplia participació de xiquets i adults. Dues són les que se celebren al llarg de l’any: la jornada de portes obertes, al desembre; i les visites escolars per lliure, tant a l’Aula Natura com a les sendes i els horts, a les quals enguany s’han sumat escoles de Sagunt i el Port.

Finalment, potser la novetat més cridanera —i també la que més públic hi va congregar— va ser la jornada d’astronomia amb Amadeo Aznar: la gran afluència de veïns per a observar el firmament des d’esta muntanya allunyada dels llums de la gran ciutat demostra que, amb imaginació i ganes, la Costera pot ser un espai ideal per a gaudir a tota hora.

«Esta variada oferta d’activitats a l’aire lliure pot veure’s afectada per les distraccions i els accidents, com l’incendi del dissabte 2 de desembre i un altre que es va produir a l’abril», assenyala Juanjo Manzaneque, regidor a càrrec del paratge. «Entre tots hem de posar el nostre gra d’arena perquè esta classe d’accidents no es repetisquen i el paratge natural municipal estiga sempre al servei de tots, perquè és patrimoni de tot el poble».

El nostre paratge natural, el nostre pulmó verd, cuidem-lo entre tots perquè el paratge ens cuide a nosaltres.

Informa: Sabín | Fotos: Sergio Maestro

903-jornada-puertas-abiertas-2

20 Desembre 2017
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres