«La iaia» i «Buscant rovelló» triomfen en l'últim concurs de la truita organitzat pels extremenys

L'únic concurs que sapiem on participants, jurat i públic tenen premi segur torna en la seua enèsima edició per a demostrar que amb dos únics ingredients —imaginació i ous— la festa pot ser inoblidable: un total de 31 truites van participar enguany en el certamen-degustació que organitza l'Associació Extremenya l’Horta Nord de Puçol: Loli López i Tere Amador van guanyar el premi al millor sabor i a la millor presentació. Els més de cent assistents van disfrutar d'una degustació antològica.

Encara que són conegudes les seues cites en les festes, cap d'any i primavera, esta tardor l'associació extremenya ha ampliat horitzons, amb una doble celebració: el 28 d'octubre, amb poesies, vídeos, himnes i degustació de productes típics van celebrar el Dia d'Extremadura; i el 25 de novembre, amb els ingredients habituals —ous i imaginació—, el concurs anual de truites obert a tots els públics.

Els encarregats d'avaluar les 31 truites presentades van ser Francisco Ruixo Ruiz i Mery Cortell, ambdós membres de l'associació Cuina i Tradició, mentres el públic s'atrinxerava en les taules a l'espera del vi —de la ribera del Guadiana—, els aperitius —típics extremenys— i, per descomptat, la possibilitat de tastar totes les truites.

Començant, com no podia ser de cap altra manera, per la guanyadora al millor sabor, La iaia, obra de Loli López; i continuant amb la més vistosa de totes, Buscant rovelló, que va obtindre el premi a la millor presentació per a Tere Amador. Ambdós van rebre un lot de productes extremenys com a reconeixement a la seua dedicació, mentres que un davantal amb la imatge corporativa extremenya va ser el detall per al patit jurat.

Com pot observar-se, tot se centra en un aspecte essencial per a esta associació: la gastronomia, servida de les més variades formes i amb noms tan apetitosos com descriptius en molts casos (Bleda i abadejo, Tradicional de pernil, Anchoera, Toc xoricer, Flor de pernil o Cércols de creïlla i pimentó), encara que de vegades la truita amagava els ingredients baix denominacions amb un origen comú, la sorpresa (Montemolín, La grana, Valenciana, La iaia, Hispanis, Buscant rovelló, La peixera o Cojito).

Noms i sabors que donen una bona idea de la imaginació abocada en la preparació i disfrutada per tots els assistents, perquè en este concurs tots tenen premi: la degustació de tots els productes presentats.

I per a tancar l'any, encara que un últim plat per a degustar: serà el 16 de desembre en el restaurant Puzol, on extremenys i amics es reuniran per a despedir l'any de la forma que millor saben: amb una saborosa degustació gastronòmica.

Poques associacions poden presumir de tindre tan clars els seus objectius.

Informa i fotos: Sabín | Vídeo: Sergio Maestro

fotos face

fotos face

 

28 Novembre 2017
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres