A Puçol t’ajudem a soltar-te a parlar en valencià sense complexos

El Voluntariat pel Valencià posa en contacte persones que parlen habitualment en valencià amb aprenents que volen practicar-lo a través de la conversa

El Voluntariat pel Valencià és una iniciativa solidària en què les persones que volen millorar el seu valencià oral compten amb un voluntari que els ajuda a soltar-se a parlar i a deixar de banda els complexos. Tant els aprenents com els voluntaris es comprometen a fer 10 sessions de conversa d’1 hora a la setmana, fixades de comú acord en l’horari que els vinga bé i en un context relaxat. Es tracta de conversar mentre es pren un café, passejant, en una exposició, després de veure una obra de teatre... o practicar el vocabulari mentre es fa la compra. Este programa és un bon complement a l’aprenentatge formal, però també és ideal per a les persones nouvingudes que vulguen aprendre al seu ritme i en situacions reals del dia a dia. Quan aprenem a conduir memoritzem les normes i assistim a classes teòriques, però és la pràctica la que ens fa perdre la por i agafar destresa; amb les habilitats lingüístiques passa el mateix.

El valencià obri moltes portes i cal que siga llengua d’acollida i integració dels nous puçolencs, els quals han de tindre les mateixes oportunitats que la resta de veïns. L’Ajuntament de Puçol oferix cursos de llengua per a tots els nivells, a través de l’escola d’adults, i promou la implicació dels valencianoparlants en esta important tasca de fer poble. El Voluntariat és un complement a les classes, però també pot ser un primer contacte lúdic amb el valencià. En les 10 sessions informals els aprenents reben tota l’atenció del voluntari, el qual els motivarà a conversar sobre temes d’interés mutu. Al començament del programa, els aprenents i voluntaris són citats a una presentació col·lectiva de les parelles lingüístiques, amb un berenaret per a trencar el gel. En l’acte rebran també el material de suport editat per Escola Valenciana i l’AVL: fullets de vocabulari amb fotos, un bloc de notes, un llibre i una guia amb 10 propostes de conversa (1 per sessió); no hi ha risc, per tant, de no saber de què parlar.

Després de la bona acollida del curs passat, amb 14 parelles lingüístiques, el regidor de Promoció del Valencià i voluntari, Enric Esteve, ens indica que «enguany es posarà en marxa la segona edició del Voluntariat pel Valencià. Espere que augmente el nombre de parelles després de l'experiència que hem viscut els voluntaris i les voluntàries en la passada edició». El regidor ens recomana seguir la pàgina de Facebook de l’Oficina de Promoció del Valencià de Puçol per rebre totes les novetats del programa i aprofita per «agrair a Escola Valenciana el seu suport, a l'EPA de Puçol la seua inestimable col·laboració i, com no?, a les i els voluntaris que, amb la seua implicació, donen un plus important a l'apoderament de la nostra llengua». També ens recordà que «les llengües uneixen i que el valencià, a més, és una llengua sense cap complex.»

05 Octubre 2017
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres