La flora dunar, un oasi entre la terra i el mar

Hi ha certes reticències quant a la presència de vegetació dunar en platges urbanes. No obstant això, la zona dunar de la platja de Puçol és una barrera d'alt valor natural i la seua presència garanteix la conservació de la costa, el passeig o les pròpies vivendes.

Les dunes són la primera defensa contra els temporals amb què compta el litoral: les plantes que creixen en elles estabilitzen l'arena i contribueixen a mantenir la línia de costa, ja que les arrels i les branques són una protecció contra l'erosió que causen les onades i el vent. Es tracta d'espècies adaptades al gran dinamisme de les arenes, als escassos nutrients i les altes temperatures, radiació i salabror del sòl. La presència d'espècies úniques de plantes i animals, algunes d’elles en perill d'extinció, afegeixen encara més valor a aquest ecosistema tan viu.

Segons l'època de l'any i les condicions climàtiques, la vegetació canvia d'aspecte. Encara que, de vegades, les plantes presenten un color marró grisenc i pareguen mortes, les seues arrels es conserven intactes i la flora renaixerà amb força quan les circumstàncies siguen més favorables. Els ecosistemes dunarssón una barrera natural que, lamentablement, la construcció d'urbanitzacions, ports i passejos marítims ha anat destruint.

Per disfrutar i conservar les zones dunars de Puçol, és possible seguir unes fàcils pautes que contribuiran que es puga continuar comptant amb aquests importants espais —naturals o regenerats a les platges. Tirar fem a les platges és una cosa que s’ha d’evitar a tota costa: el vent arrossega fàcilment les deixalles i queden atrapades entre la vegetació dunar. Retirar-les manualment suposa un gran esforç i obliga el personal de neteja a xafar la zona de protecció dunar, un fet que afecta negativament el creixement de les plantes.

La zona dunar és un refugi per a xicotetes aus que, normalment, construeixen els seus nius directament sobre l'arena. En cas de trobar u, s'ha d'evitar tocar-lo per a no causar interferències en el cicle natural de reproducció dels animals. Tampoc han d'ignorar-se les balises que delimiten la zona d'especial protecció.

Algunes espècies de flora dunar protegeixen les llavors amb cobertes punxants, per la qual cosa és recomanable caminar per les passarel·les d'accés i no descalçar-se fins a arribar a la vora per evitar qualsevol dany.

La flora dunar, un ecosistema escàs, suposa un recurs molt valuós de la nostra platja i és responsabilitat de tots els veïns vetlar per la seua protecció. A més, és perfectament compatible amb l'activitat turística de la platja: prova d'això són els arenals d'Elx, El Saler, Almenara, Castelló o Alcossebre, entre molts altres.

Des de l'Ajuntament de Puçol s'ha editat un fullet en què figuren recomanacions per seguir i els beneficis d'este tipus de vegetació. “La flora dunar és un recurs de la nostra platja que resulta vital per protegir les nostres costes, així com per garantir la conservació d'infraestructures i vivendes situades a primera línia”, destaca Xavier Alcácer, regidor de Platja.

Informa: Nicolás D'Opazo | Disseny fullet: Sento Pascual | Fotos: Sergio Maestro

logo pdfFullet "La flora dunar, un oasi entre la terra i el mar"

572-Flora-dunar-3

27 Juliol 2017
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres