Article de Ciutadans del mes de febrer: “Érem pocs i va parir la iaia… a Trump”

Este és l'article de Ciudadanos de febrer, titulat Érem pocs i va parir la iaia… a Trump. Tal com contempla el Reglament de Mitjans de Comunicació aprovat en 2008, els grups polítics municipals poden publicar en la pàgina web municipal un text d'opinió sobre cada ple que es realitze i un article sobre el tema que ells trien cada mes.

Acaba 2016 amb un dada que hauria de fer-nos reflexionar a tots: hi ha hui més desplaçats de guerra en el món que després de la II Guerra Mundial. La guerra de Síria, la guerra entre Rússia amb Ucraïna, l'Estat Islàmic atacant en qualsevol part del món (quasi 180 detinguts a Espanya en l'últim any i mig per col·laborar amb el Daesh), el polvorí que és hui Líbia… i un infinitat de conflictes armats en altres zones del planeta.

I a tot açò va arribar Donald Trump. Si no vols caldo, dos tasses.  Quan no porta en el càrrec de president d'EUA ni un mes ha tret al seu país del tractat de Lliure Comerç del Pacífic, ha posat en solfa el Nafta (tractat de lliure comerç amb Canadà i Mèxic), tractat que porta dos dècades en funcionament), ha posat en dubte la política d'una sola Xina (després de la reacció Xina ha matisat el seu plantejament inicial), ha recolzat obertament el Brexit i criticat a la Unió Europea exigint que augmentem els nostres gastos en Defensa, ha atacat sense quarter a un país germà com Mèxic tant amb la construcció del mur com amb deportacions de ciutadans que viuen des de fa dècades als EUA però que no tenen regularitzada la seua situació, hi ha prohibit l'entrada als EUA als ciutadans de set països musulmans (esta última decisió paralitzada en els tribunals), ha criticat el sistema judicial nord-americà, ha posat en dubte el sistema electoral del seu país fent acusacions de frau…  i tot açò en a penes tres setmanes de mandat. Podríem haver esperat un còctel amb més fronts de què tenim oberts en el món?

Hi haurà gent que diga que la política internacional queda molt lluny, que no ens afecta, que el que faça un Sr. Rubio a milers de quilòmetres no té influència sobre nosaltres…, perquè estan equivocats

La globalització, quina paraula tan gastada. Servix per a tot, el bo i el pitjor. Alguns preferim l'enfocament de fer el global des del local, en la qual cosa a desenvolupament d'empreses es referix. Posem el cas d'una empresa del sector del metall de Puçol, sí del nostre volgut Puçol. Esta empresa del sector del metall té un client a punt de tancar el seu primera comanda d'exportació, una comanda per un import de 750.000 euros.  Està el contracte redactat a falta només de la firma i es produïx una cosa que no esperaven: Donald Trump venç en les eleccions de novembre del 2016. Als dos dies de la seua victòria el client rep una telefonada del client final en què li confirma que paralitza la inversió com a mínim fins d'ací a un any, i que per tant, no tancaran la comanda.Efectivament, este primer contracte d'exportació hauria sigut amb una empresa mexicana. Si açò li ha passat a dos pimes del nostre país, imaginen la paralització d'inversions que ha comportat per a Mèxic i altres països l'arribada de Donald Trump.

El discurs proteccionista del nou president pot provocar problemes seriosos a nivell mundial a mitjà i llarg termini, amb la qual cosa hem d'estar alerta per a ser capaços de reaccionar (també des del local) en cas de ser necessari.

El tancament de fronteres i enduriment de la política migratòria és un discurs demagògic, més tenint en compte que EUA té a penes un 5% de desocupació (quasi població activa), necessiten mà d'obra estrangera com s'han encarregat de recordar-li a Trump les empreses tecnològiques més importants (Apple, Facebook…).  Discurs erroni que està fent també Regne Unit amb el Brexit, preferint renunciar al mercat comú de la Unió Europea per a controlar la immigració i les seues fronteres per a decidir quants ciutadans europeus podrien anar a treballar allí.

Des de Ciudadanos defenem convençuts els tractats comercials que permeten el desenvolupament dels diferents països implicats per a generar riquesa i prosperitat que permeten millorar les condicions de vida dels seus ciutadans. 

Esperem de cor que l'any 2017 finalitze millor del que ha començat, però certament es presenta ardu i complicat. Ens agradaria acabar amb una pregunta en veu alta per al Sr. Trump: Sr. Trump, si deporta tots els ciutadans indocumentats que hi ha als EUA, qui realitzaria els treballs de 6 dòlars l'hora?  Ciutadans americans?  Ens pareix que no. 

Fins al pròxim mes amics/es.

Una opinió de Ciudadanos

29 Març 2017
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres