T'agradaria convertir-te en un caçador d'asteroides potencialment perillosos per a la Terra?

Amadeo Aznar, astrònom de Puçol, està col·laborant amb l'Institut d'Astrofísica de Canàries i amb l'Administrador de l'Observatori del Teide, Miquel Serra-Ricart, en el desenvolupament d'una aplicació perquè qualsevol puga localitzar asteroides des del mòbil. L'app Cazasteroides, que ja es pot descarregar, es va presentar a Canàries en Nadal i ho farà al juny en la Comunitat Valenciana.

A més d'economista, Amadeo Aznar és un veí de Puçol que va començar en l'Astronomia de la mà de l'Associació Valenciana d'Astronomia. Amb més de vint anys d'experiència en l'observació del firmament, Amadeo és expert en l'estudi d'asteroides perillosos i asteroides binaris,  pel que col·labora amb els més importants observatoris astronòmics d'Espanya i de l'estranger.

Junt amb projectes divulgatius amb l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València, compta amb nombroses publicacions en revistes (com Muy interesante) i sobretot el que els astrònoms anomenen papers, articles científics en revistes especialitzades.

La seua col·laboració més extensa se centra en el projecte Euronear (www.euronear.org), en el que ja s'han analitzat més de 1.000 asteroides per mitjà de tècniques astromètriques i en breu publicarà un nou estudi amb l'anàlisi de 101 asteroides pròxims a la Terra.

L'estudi dels asteroides és important per a conéixer com era el Sistema Solar primitiu i les diferents etapes de la seua formació. Aporta informació sobre la interacció d'eixos cossos amb els planetes i altres astres del nostre univers més pròxim”, explica Amadeo Aznar. “A més, en el cas dels més pròxims a la Terra, conéixer les característiques físiques dels asteroides perillosos contribuïx a mitigar el risc d'un possible impacte contra el nostre planeta, ja que es calcula que hi ha uns dos mil asteroides amb probabilitat no nul·la de xocar amb nosaltres”.

Actualment, Amadeo està participant en l'estudi d'asteroides perillosos amb l'Observatori de Sierra Nevadade l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC), l'observatori òptic més alt d'Europa, situat a quasi 3.000 metres sobre el nivell del mar. Estos estudis estan realitzats en col·laboració amb el radiotelescopi d'Arecibo, el més gran del món, amb una antena de 300 metres de diàmetre, i que va aconseguir gran popularitat per la pel·lícula Contact, protagonitzada per Jodie Foster. Els observatoris òptics i els radiotelescopis es complementen per a millorar els resultats dels anàlisis.

A més d'investigador, els treballs d'Amadeo tenen un caràcter divulgatiu, d'ací les seues contínues publicacions, i, ara, la seua presència en el projecte Cazasteroides: una aplicació per a mòbils desenvolupada per l'Institut d'Astrofísica de Canàries i la Universitat Politècnica de Madrid, i finançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), que permet detectar asteroides amb el telèfon mòbil, a partir d'imatges obtingudes per observatoris astronòmics.

Conec a Miquel Serra-Ricart, astrònom de l'IAC i administrador de l'Observatori del Teide, que dirigix el projecte Cazasteroides. M'ho va comptar i vaig entrar en el projecte quan l'app ja estava preparada, fa quatre mesos, i estava a punt de presentar-se en col·legis i instituts a Tenerife”, recorda Aznar. “És una utilitat nova per al mòbil que permet utilitzar-lo amb fins científics, d'ací la importància de presentar-lo a gent jove en centres educatius”.

Els observatoris aporten les imatges per a descarregar en els mòbils i buscar asteroides. Qualsevol que tinga l'aplicació pot fer el rastreig de les imatges i, sense coneixements d'expert, només amb l'app, pot ajudar. A més, si no saps quin aspecte té un asteroide o com utilitzar l'app, en la pàgina web del projecte (www.cazasteroides.org) hi ha una demo i les instruccions.

Encara està en fase de proves i en les últimes setmanes ha millorat molt el seu desenvolupament, però és una app excepcional, no conec altres aplicacions semblants: és l'única que permet al ciutadà de peu col·laborar amb els astrònoms”, subratlla amb satisfacció l'astrònom de Puçol. “Les altres aplicacions són per a reconéixer i identificar estreles i constel·lacions, són ferramentes d'astronomia, açò és una cosa molt distinta. És un joc, però al mateix temps és útil per a detectar un asteroide. No significa que l'has descobert tu, perquè potser es va descobrir fa anys, però et permet detectar asteroides en moviment i informar d'això”.

Cazasteroides es convertix així en una ferramenta divulgativa amb una doble utilitat: d'una banda, afavorix la col·laboració entre observatoris, astrònoms i veïns que s'animen a realitzar rastrejos; per una altra, aspira a comptar amb la col·laboració de milers de ciutadans que analitzen les imatges, amb la qual cosa podria controlar eixos 750.000 asteroides que es calcula que hi ha en l'actualitat, dels quals uns 2.000 poden ser perillosos per a la Terra.

Al juny Cazasteroides serà presentat en la Comunitat Valenciana i per a això comptarà amb la participació de l'Institut d'Astrofísica de Canàries, la Càtedra per a la Divulgació de Ciència de la Universitat de València i altres institucions de l'àmbit de la investigació astronòmica. Serà una oportunitat de conéixer a fons esta aplicació amb un nom molt cinematogràfic: t'agradaria ser un caçador d'asteroides sense necessitat comprar un costós telescopi?

Informa: Sabín | Fotos: Amadeo Aznar i Sabín

088-amadeo-aznar-2

21 Març 2017
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres