Aprén o ensenya valencià amb el Voluntariat pel Valencià

El programa Voluntariat pel valencià és una oportunitat perquè aquelles persones que desitgen aprendre valencià, ho facen gràcies a la tasca d'una sèrie de voluntaris disposats a ensenyar esta llengua a aquells que vinguen de fora. Voluntariat pel valencià busca gent disposada a aprendre però també gent disposada a ensenyar. Diverses investigacions demostren que la gent que domina la llengua del lloc en què viu, té un millor rendiment escolar, més possibilitats de trobar treball i una major integració social.

 Esta iniciativa està organitzada per Escola Valenciana en col·laboració amb l'Oficina de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Puçol. La presentació d'este programa tindrà lloc el dimecres 9 de novembre a les 19 hores en l'Espai Social de la Barraca. La presentació comptarà amb la participació del president d'Escola Valenciana, Vicent Moreno, i la coordinadora del programa, Dariana Groza, una jove romanesa que des que va arribar a València ha treballat per perfeccionar el seu valencià i es dedica a què persones que es troben en la situació en què ella estava, puguen integrar-se millor en la societat gràcies al domini d'este idioma.  

Este voluntariat lingüístic tindrà una duració de 10 sessions, de com a màxim una hora cada una. En elles es tractaran temes molt variats que li permeten a l'aprenent aprofundir en un vocabulari molt variat. Qui són o quin és el menjar típic del seu país són alguns dels temes de les sessions previstes. A més la parella, formada pel voluntari i l'aprenent, tindrà total llibertat per a les reunions en àmbits de la vida quotidiana com prendre's un café o anar de compres. Inclús si ho desitgen, quan finalitzen les 10 sessions, podran continuar amb el programa.

Ambdós parts tindran molt que oferir. L'aprenent millorarà els seus coneixements en valencià, mentres que el voluntari augmentarà la seua seguretat en la llengua alhora que integrarà noves formes d'entendre la vida i la cultura de la persona amb què treballarà durant les 10 setmanes que dura el programa. Qualsevol persona que parle valencià, podrà presentar-se voluntari per a ensenyar esta llengua. També es pretén que entre ambdós existisca una relació contínua en què compartisquen l'evolució en el programa.

Els objectius del programa estan clars: estimular l'ús oral del valencià en situacions quotidianes, alhora que es facilita la integració de les persones que en ell participen. Per a aconseguir-ho cal pactar des del principi no parlar en castellà, una decisió clau per a afavorir l'aprenentatge.

Una altra de les pretensions del programa és que no sols practiquen el valencià durant estes sessions, sinó que també ho facen fora del programa, al seu dia a dia. Per a això, una de les iniciatives que s'han dut a terme és oferir als aprenents una xapa amb la inscripció “Parla’m en valencià” perquè quan vagen a una botiga, al treball o parlen amb gent pel carrer, estos es dirigisquen a ells íntegrament en valencià.

Informa: Ruth Ruiz Orenga

883-voluntariat valencia-3

 

04 Novembre 2016
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres