Amadeo Aznar, astrònom de Puçol, mostra a Aras de los Olmos els asteroides perillosos per a la Terra

Durant estos dies se celebren a Aras de los Olmos les “festes grosses” en commemoració de la Mare de Déu de Santa Caterina, patrona d'este municipi de l'interior de la Comunitat Valenciana, i que se celebren cada set anys. Destaca un acte: La festa de les estreles, on es realitzaran les conferències d'Astronomia a càrrec de l'Agrupació Astronòmica de la Safor i l'Observatori Isaac Aznar, ubicat en el Centre Astronòmic de l'Alt Túria (Associació Valenciana d'Astronomia). Cal indicar que en este municipi, a més del Centre Astronòmic de l'Alt Túria també es troba l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València.

El dissabte 27 d'agost a les 20 hores es realitzarà la primera conferència, realitzada per Marcelino Álvarez, de l'Agrupació Astronòmica de la Safor, centrada en les millores de l'enllumenat públic realitzades en la comarca de l'Alt Túria i que han reduït notablement la contaminació lumínica. Aras de los Olmos ja ha canviat el 50% les lluminàries antigues i ha instal·lat lluminàries menys contaminants. Arcs de les Salinas (Terol) ha realitzat accions semblants.

Gràcies a estes i altres accions els municipis de l'Alt Túria i de la zona de Gudar-Javalambre obtindran la certificació Starlight, sent junt amb Canàries una de les poques zones d'Espanya que compten amb este reconeixement.

Estes millores coincidixen amb les que s'han realitzat durant els últims mesos per l'Ajuntament de València, que també ha apostat per l'eficiència energètica i que ha suposat una millora en la qualitat del cel nocturn. Cal recordar que la contaminació lumínica de València pot afectar les observacions astronòmiques realitzades des dels observatoris astronòmics d'Aras de los Olmos.

En la segona conferència, Amadeo Aznar, de l'Observatori Isaac Aznar (pioner a Espanya en l'anàlisi d'asteroides perillosos) explicarà els treballs que s'estan fent en el municipi dins de la xarxa europea de seguiment i estudi d'asteroides perillosos.

Des de l'observatori Isaac Aznar es realitzen des de fa diversos anys anàlisi d'asteroides que s'acosten perillosament a la Terra, i que podrien comportar un risc d'impacte contra el nostre planeta. En la xarrada s'explicarà el treball en xarxa que s'està fent amb altres observatoris d'Europa i quina repercussió tindria l'impacte d'un asteroide contra la superfície terrestre.

Estes conferències aniran acompanyades d'observacions astronòmiques (del Sol, planetes i objectes de cel profund) que aniran a càrrec de l'Observatori Astronòmic La Cambra i d'Extrexperiencia.

Informa: Departament de Comunicació | Fotos: Amadeo Aznar i Sabín

706-amadeo-aznar-4

26 Agost 2016
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres