La biografia de Mariano Amigó es presenta el 30 de juny en el Sindicat Agrícola

El dijous 30 de juny, a les 20 hores, en el Sindicat Agrícola, presentació del llibre Mariano Amigó: Memòria d'un home exemplar, escrit per Vicente Villar, que arreplega la biografia de l'home que va crear la Casa Social, el Barri San Claudio, el Sindicat de l'Agulla i va portar aigua potable al nucli urbà, tot això en les primeres dècades del segle XX. L'acte comptarà amb vídeos inèdits amb testimonis sobre la seua vida i la seua obra social, a més de la presència de familiars, representants de l'ajuntament i del CEU San Pablo. Al finalitzar hi haurà un vi d'honor.

En els anys 20 i 30 del segle XX, Mariano Amigó es va convertir en un exemple de persona preocupada pels seus veïns: va crear la Casa Social per a impartir classes i oferir activitats artístiques, va posar en marxa la Societat de Casas Barates amb les que va crear el Barri San Claudio per a les famílies amb menys poder adquisitiu, va utilitzar un pou seu per a portar aigua potable per primera vegada a la població, va crear el Sindicat de l'Agulla a nivell local per a facilitar la formació i integració d'un ampli grup de veïnes…

De tot això es parla en el llibre Mariano Amigó: Memòria d'un home exemplar, que es presenta el dijous, 30 de juny, a les 20 hores, en el Sindicat Agrícola. És un treball de dos anys d'escriptura a càrrec de Vicente Villar, descendent de l'homenatjat, però també quasi dos anys per a tirar endavant l'edició, que forma part d'un projecte més ambiciós que inclou posar en marxa la Casa Museu de Mariano Amigó i buscar fórmules per a rehabilitar la Casa Social i convertir-la en un local per al gaudi de tots els veïns de Puçol.

Esva dedicar plenament a l'oració, a la predicació i a l'administració dels sagraments, amb un èmfasi especial en l'atenció als pobres i als malalts. Va construir el Barri de San Claudio, proporcionant casa a 300 persones en un poble que llavors tenia només 3.000 habitants”, destaca Vicente Villar en el pròleg del llibre.

També va posar en marxa la Casa Social, amb les seues escoles, el seu teatre i el seu casino. Amb la Casa Social, este centre de formació, va tractar de disminuir la marginació de la dona, no sols laboral sinó també educativa. I en 1935 va portar aigua potable del seu propi pou a Puçol”, continua l'autor en un pròleg datat el 12 d'octubre de 2014. “Un sacerdot entregat completament als altres. Per a tota esta Obra Social, el senyor Mariano i els seus germans van realitzar un important desembossament monetari que els va portar quasi a la ruïna econòmica”.

De tot això dóna bona compta el llibre, que no sols va costar d'escriure, sinó també posar en marxa la seua edició.

A finals de 2014, Villar entra en contacte amb la llavors alcaldessa Merche Sanchis, que accepta col·laborar tant en el llibre com en el projecte global per a crear el museu i buscar ajuda per a la Casa Social, però en eixos moments l'ajuntament estava preparant el llibre Puçol en la memòria, per la qual cosa es decidix ajornar el treball en el nou llibre històric fins després del 27 de març de 2015 en que es presenta este testimoni gràfic sobre el segle XX.

Paral·lelament, Gonzalo Alcácer i el mateix Vicente Villar van entrevistant a persones que van conéixer Mariano Amigó i gravant-les en vídeo: un ampli reportatge de què el 30 de juny es veuran dos capítols (uns deu minuts), encara que el vídeo complet també podrà veure's a partir d'este estiu.

Eleccions, canvi de govern i, finalment, després de les festes de setembre, l'autor i Enric Esteve, el nou alcalde, acorden col·laborar en l'edició que, això sí, es retardarà pel treball pendent del Departament de Comunicació, que s'ocuparà del disseny, la maquetació i el retoc de tot el material fotogràfic històric que apareix en el llibre.

Mentrestant, l'equip que havia posat en marxa Puçol en la memòria s'implica en les tasques de correcció i busca de documentació del llibre, alhora que col·laboren amb les tasques de la Casa Museu i de la Casa Social. Encarna Sebastià i Sonia Pineda, o el que és el mateix, Puçol Memòria Viva, ajuden a tirar endavant este segon llibre de la història de Puçol en el segle XX en poc més d'un any.

I, novament, després de la repetició de les eleccions, arriba l'hora de presentar el resultat del treball conjunt de Vicente Villar, Gonzalo Alcácer, el Departament de Comunicació, Puçol Memòria Viva i l'editorial Defoto, l'última a sumar-se al projecte per a tirar endavant la biografia de l'home que va crear el barri San Claudio, la Casa Social, el Sindicat de l'Agulla i va portar l'aigua potable a la població de Puçol…

Informa: Sabín |Disseny cartell: Sento Pascual |Fotos: Sergio Maestro

561-vida-de-mariano-amigo-2

29 Juny 2016
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres