Uiso Alemany inspira els alumnes de Caxton College

L'artista valencià Uiso Alemany va inaugurar la V edició de l'exposició Young Caxton Artists, davall el títol Veus de l'interior, en la que va recordar que “l'art és una punta de llança que va per davant sempre del pensament”. La mostra arreplega obres de 19 estudiants que per a la seua presentació pública van ser acompanyades de música, cant i dansa.

Va haver-hi una època en què les vernissages eren plat quotidià de la societat parisenca amb inquietuds artístiques. Eixa sort de trobades socials entorn de les arts els recupera Caxton College amb motiu de l'impuls que este col·legi britànic oferix al talent, la investigació i la reflexió artística.

Volem que els nostres alumnes tinguen una veu pròpia, creativa, inèdita i portentosa. Que arrepleguen i valoren la nostra herència històrica perquè siguen capaços de reinterpretar-la i inclús reinventar-la amb idees renovadores enfocades cap al bé comú social”, comenta Amparo Gil pel que fa a la inauguració de la V exposició col·lectiva d'alumnes de Caxton College que, en esta ocasió, mostra les obres de dènou estudiants d'edats compreses entre 16 i 18 anys.

Este collage artístic, amenitzat per actuacions d'alumnes de música, cant i dansa, va comptar amb la presència de l'artista valencià Uiso Alemany, qui va explorar amb els jóvens artistes tots els racons de l'exposició. En eixa atmosfera educativa els va encoratjar que continuaren sent fidels a la llibertat creativa que observava en les peces exposades: “L'art no conta històries, contaemocions. Per això no heu de tindre por d'expressar el que sentiu. És molt important que plasmeu la vostra subjectivitat en l'art que desenrotlleu”.

Alemany va quedar molt sorprés per l'alt nivell dels alumnes ja que els seus treballs estan emmarcats en una assignatura més del seu temari. “No són alumnes de Belles Arts i no obstant això note que estan molt compromesos amb l'art. M'ha agradat molt veure l'evolució que han tingut al llarg de l'any. He observat com han partit des de referents històrics fins a arribar a unes pintures molt personals on estan deixant ja la seua empremta”, va comentar el reconegut artista valencià.

Eixa apreciació d'Alemany queda arreplegada en l'educació que este col·legi britànic impartix als seus alumnes ja que promouque adquirisquenuna veu pròpia i puguen enfrontar-se amb seguretat a la seua futura vida acadèmica i professional. “Eixa veu interior, unipersonal i intransferible, serà la seua millor targeta de visita perquè marcarà la diferència en els plantejaments que desenrotlle en la seua vida laboral i també social. Per això els ajudem a fer que les seues veus es nodrisquen d'idees precursores perquè traguen les seues pròpies conclusions i finalment desenrotllen una personalitat ben formada i capaç de reflexionar per si mateixa”, assegura la directora del col·legi.

Al llarg de la vetlada artística, que va transcórrer amb emoció entre pares, alumnes i professors, la veu contundent d'Uiso Alemany es va mantindre ferm i inspiradora per als alumnes: “L'art és una punta de llança que va per davant sempre del pensament, per això l'artista és aquell que obri un camí on ningú ha xafat abans. El verdader artista aporta alguna cosa nova, un poc diferent. I vosaltres esteu en eixa ruta per una raó que intuïsc fonamental: els vostres professors d'art vos guien però vos deixen llibertat creativa”.

D'altra banda, al recórrer l'exposició s'aprecia com els diferents discursos que estos jóvens artistes han elaborat vénen marcats per les tensions pròpies d'eixa naturalesa juvenil que amb intensitat explora, qüestiona i sotmet a prova la realitat que li toca viure. Amb estes interpretacions i missatges suculents sobre l'art va concloure la inauguració amb la satisfacció de tots els assistents, inclús amb la del propi artista, qui es va despedir afirmant: “hui he aprés molt d'ací”.

Després d'eixes paraules, tots els presentes van agrair la presència d'este artista internacional que va tindre la generositat de baixar a la palestra educativa per a abrigar uns jóvens il·lusionats amb els seus treballs en què s'han deixat moltes hores i moltes emocions que ara els espectadors poden apreciar i sentir fins al 21 de juny.

Informa: Marta Gómez | Fotos: Marcus Hofferer

556-uixo-alemany-en-caxton-1

13 Juny 2016
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres