Dia Mundial del Medi ambient: de la neteja de la platja a la solta d'una tortuga, pas a pas

Per 5t any, la platja de Puçol acull la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient, un acte en què han participat prop d'un centenar de veïns, que s'han dividit en grups per a ocupar-se de la neteja de l'espigó central, el fons marí i la flora dunar. Paral·lelament s'han organitzat tallers per als més menuts, anàlisi de tots els residus arreplegats i, com a colofó, la solta d'una tortuga.

Després de la reunió per a organitzar als voluntaris, davall la coordinació del Club de Submarinisme Trotafons, Acció Ecologista-Agró, Radio Club l'Horta Nord i l'Oceanogràfic, els participants s'han dividit en grups de huit i han acudit a les distintes zones previstes per a netejar.

De l'espigó central s'han ocupat dos grups, coordinats per Trotafons, i han sigut amb diferència els que més fem han extret entre les grosses roques, majoritàriament restes de menjar i botelles, abandonades pels usuaris d'esta zona, tant banyistes com pescadors.

De la mateixa forma  que els voluntaris que han arreplegat brutícia de l'espigó, també el grup que ha recorregut l'arena de la platja, i especialment la flora dunar, ha realitzat prèviament una parada en la plaça Rosa dels Vents per a arreplegar no solament les borses, també guants i material per a poder treballar en llocs delicats.

Acció Ecologista-Agró ha sigut l'entitat encarregada de conduir a aquests grups de voluntaris i de prendre bona nota de tot el que s'anava arreplegant, de cara al balanç final de la jornada.

La col·laboració de surfistes, Radio Club l'Horta Nord i bussejadors de Trotafons ha permés netejar el fons marí a un costat i a l'altre de l'espigó central, enfront de la plaça Rosa dels Vents. Com és habitual en estes tasques de neteja, llandes, botelles i pneumàtics han sigut part del que han extret.

Però en esta ocasió una peça, que ha costat més d'allò que s'ha previst, no era per a tirar al fem, sinó per a netejar-la: es tracta de les figures del betlem que el passat Nadal els submarinistes de Trotafons van instal·lar en el fons marí. Hui al final han pogut rescatar-les. En els pròxims mesos seran restaurades pels socis del club per a repetir l'experiència a final d'any… i tornaran a muntar el betlem.

Mentres els jóvens i adults s'ocupaven de la neteja, els més menuts eren atesos en la carpa central pels monitors de l'Oceanogràfic, que han organitzat tallers de dibuix, jocs, pistes i inclús han mostrat distints materials extrets dels fons marins, alguns realment insòlits. Una activitat ideal perquè pares i fills estigueren disfrutant al mateix temps que reflexionaven sobre el medi ambient que ens rodeja.

Novament tots junts, els tècnics de l'Oceanogràfic han anat repassant els informes que cada col·lectiu li ha entregat, amb una llista dels materials extrets de l'espigó, les dunes i el fons marí. Sorpreses, cares de sorpresa i diversos xiquets disposats a explicar alguns dels perills que els humans provoquem en el nostre entorn per la nostra desídia a l'hora d'arreplegar els nostres propis residus.

Encara que per a cares de sorpresa quan ha arribat la protagonista absoluta del matí: la tortuga babaua que estat recuperant-se durant mesos en l'Arca del Mar, després de ser arreplegada pels servicis de salvament. Una tortuga que ha fet les delícies de tots els assistents i que, finalment, ha recorregut els pocs metres que la separaven del Mediterrani, per a tornar al seu entorn natural.

Informa i fotos: Sabín 

fotos facefotos facefotos facefotos facefotos facefotos facefotos face

542-suelta-de-tortuga-1

 

06 Juny 2016
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres