Del 3 de març al 23 d'abril: Paraules, paraules, paraules

Caxton College inicia una campanya literària per a fomentar la lectura entre els seus alumnes prenent com referent el Dia Mundial del Llibre al Regne Unit. Esta iniciativa cultural es clausurarà el 23 d'abril amb un homenatge a Shakespeare i Cervantes.

Què estàs llegint?”, va preguntar Poloni. “Paraules, paraules, paraules”, va respondre Hamlet. Amb esta senyal a una de les obres literàries més emblemàtiques del repertori clàssic universal, Caxton College arranca la seua segona campanya anual per a promoure les lletres entre els seus alumnes.

Al ser un col·legi britànic on l'estudi de la cultura anglesa i espanyola conviuen permanentment, les activitats d'esta acció literària s'han proposat entre el 3 de març, data en què Regne Unit celebra el Dia del Llibre, i el 23 d'abril, dia en què ho festeja la resta del món. D'esta manera, durant dos mesos compartim vivències literàries de les dos cultures gràcies a l'entusiasme dels caps de departament de Llengua anglesa i espanyola de Secundària i Primària junt amb tot el professorat responsable d'estes assignatures”, assegura Amparo Gil, directora de Caxton College.

La majestuositat de la paraula reina estos dies dins i fora de les aules, sentint-se protagonista absoluta a través de multitud d'activitats lúdiques que reforcen l'actitud lectora entre els seus alumnes.

Esta proposta és un alto en el camí que desitja fixar l'atenció sobre un assumpte que ens té molt seduïts. Amb ella volem fer còmplices, tant a pares com a fills, de la importància de la lectura, no sols per a tindre una vida acadèmica profitosa, sinó també per a poder somiar desperts en el sofà de casa”, continua la directora.

Així, en estos pròxims mesos, les paraules buscaran apropiar-se de les emocions dels alumnes perquè se senten meravellats per la seua bellesa.

En primer lloc, arribarà en forma de poesia gràcies a la visita de la poetessa Mar Benegas qui farà una animació lectora perquè els alumnes de Primària es vagen familiaritzant amb les peculiaritats d'este gènere literari.

També, les paraules descendiran envoltades de textura cinematogràfica de la mà del director de cine i guionista, García Herrero, qui s'endinsarà en la singularitat de l'escriptura fílmica.

D'altra banda, el llenguatge teatral abordarà els alumnes per mitjà de la posada en escena d'obres de teatre infantil per part de la companyia La Tourné Teatre.

En este mateix context, els xiquets assistiran a un Fira del Llibre organitzada pel col·legi on podran explorar multitud de publicacions i anar perfilant els seus gustos i afinitats lectores. La perspectiva històrica sobre esta temàtica l'oferirà una visita programada al museu de la impremta del Puig de Santa Maria, en la que els més jóvens descobriran un univers desconegut.

Al mateix temps, en les aules es plantejaran una sèrie d'activitats creatives, que aniran des d'endevinalles sobre contes i la realització de marcadors de llibres, fins a les més entranyables com el temps de lectura que els alumnes d'11 anys dedicaran als alumnes de 6 anys.

Els alumnes de Secundària, al seu torn, comptaran amb la xarrada d'un editor, qui els contarà els amagatalls del món editorial. A més escriuran un relat que es publicarà en l'editorial Publiberia. D'un altre costat, coneixeran la síntesi poètica per mediació dels haikus que els explicarà i llegirà la poetessa Mar Benegas per mitjà d'un taller creatiu. Així mateix intercanviaran lectures, organitzaran concursos de ressenyes de llibres, visitaran la Biblioteca Valenciana de Sant Miquel dels Reis i esdisfressaran dels seus personatges favorits literaris, entre altres iniciatives.

Tot este al·luvió d'activitats perseguix obrir la gana lectora dels nostres estudiants perquè consumisquen  paraules, les mateixes que van convertir a Hamlet en una icona de la literatura clàssica o les mateixes que donen indici de l'honestedat de què les pronuncia o les escriu, com apuntava El senyor Quixot”, conclou Amparo Gil.

Shakespeare i Cervantes

La clausura d'este projecte educatiu tindrà lloc el 23 d'abril, dia en què es durà a terme una lectura ininterrompuda del Quixot i una sèrie de representacions de fragments d'obres de Shakespeare.

En la primera activitat intervindran al voltant de 60 alumnes acompanyats de reconeguts escriptors, periodistes i pares del col·legi. Una peculiaritat d'este homenatge a Cervantes en el seu 400 aniversari, tenint en  compte que en este centre escolar residixen trenta-dos nacionalitats, alguns fragments es llegiran en idioma rus, xinés, francés i anglés, entre altres.

D'altra banda, els alumnes de Secundària prepararan el seu particular tribut a Shakespeare, el qual compartix efemèride amb l'escriptor del Quixot, per mitjà d'una sèrie de flash mobs d'obres del bard de Stratford. Esta posada en escena recrearà, per part d'un grup d'alumnes del Club de Teatre, accions teatrals de cinc minuts que es representaran de manera espontània i imprevista en diferents parts del col·legi i davant de diferents públics.

En definitiva, Caxton College inicia esta festa intensiva al voltant dels llenguatges literaris per a generar hàbits entorn de la lectura des de les edats més primerenques perquè, com ens va ensenyar el gentilhome manxec, “el que llig molt i camina molt, veu molt i sap molt”.

Escriu: Marta Gómez | Fotos: Marcus Hofferer

223-palabras-palabras-1

04 Març 2016
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres