Sant Antoni renova les seues festes per a millorar, però sense perdre l'essència: foguera, calderes, xocolatà, torrà, albaes, missa, carretons… i dos jornades de bous embolats en a penes 24 hores

En 2015 va passar a la història un bou de Gerardo Gamón perquè va ser el primer a ser embolat en la matinada del divendres al dissabte, amb la qual cosa l'Associació Cultural i Taurina Bou de Sant Antoni feia realitat el seu somni després de huit anys: dos jornades d'embolades, com la resta de comissions, encara que separades, això sí, per només 24 hores. Enguany repetixen la fórmula i una àmplia programació d'actes populars.

Després de molts anys amb un parèntesi de huit mesos entre la temporada taurina (des d'octubre fins a Sant Joan), en 2007 un grup de veïns del carrer Sant Antoni va muntar una associació per a organitzar les seues festes a mitjan gener.

Des de 2008 eixa festa és una realitat, amb el bou com a protagonista del dissabte, però amb multitud d'actes per a tots els públics: xocolate, tancament infantil, missa, romeria, albaes, calderes, cavalcada… Una àmplia programació de la qual tres actes es van convertir en símbols de la festa: la foguera, el bou al carrer i les calderes.

Complit el primer objectiu, l'associació va continuar treballant per a aconseguir un segon dia de bou, una cosa que sí realitzen les altres comissions taurines de la població, però que xocava amb distints impediments… fins que el 16 de gener de l'any passat van aconseguir complir el seu objectiu d'una forma si més no rocambolesca: celebrar dos jornades d'embolades, però en 24 hores, és a dir, la mitjanit del divendres i la mitjanit del dissabte.

Un bou de Gerardo Gamón ha passat a la història per ser el primer que es va embolar en Sant Antoni i a Puçol amb esta fórmula que, una vegada provada, l'associació ha mantingut per a enguany: haurà embolades el divendres de bon matí i el dissabte nit. Igual que manté la major part de la seua programació d'actes per a tots els públics, a excepció de la cavalcada, que en el seu nové any d'existència és la primera vegada que no se celebra.

El president Vicente Pérez ho explica així: “Pensem que després d'una bona olla i tenint en compte les dates en què se celebren les nostres festes, en que a tots ens costa disfressar-nos, hem decidit acabar les festes el diumenge vesprada amb la cremà de la foguera, un altre canvi dins de la programació que esperem que tinga bona acceptació. D'esta manera, el divendres tindrem més temps per a disfrutar dels carretons amb els xiquets i de preparar la torrà de carn… i agafar forces per a les embolades d'eixa mateixa matinada”.

En definitiva, les festes comencen el dijous vesprada amb la missa i les albaes; continuen el divendres amb els actes per als peques (xocolate, parc infantil i carretons), la torrà i les embolades a mitjanit; el dissabte se centra en els festejos taurins; i es tanca el diumenge amb les calderes al migdia i la foguera a la vesprada.

Sant Antoni continua buscant fórmules per a renovar les seues festes sense perdre la seua essència.

Programació completa d'actes:

Dijous 14 de gener:

19:00 h. Missa en honor a Sant Antoni, a continuació romeria pels carrers Sants Antoni i Barreres amb albaes i cant d’estil.

Divendres 15 de gener:

17:30 h. Xocolate al casal de la Falla Palau-La Torre. Parc Infantil patrocinat pel Restaurant Pizzeria Ca Sergi.

18:30 h. Tancament de carretons, al finalitzar s'embolarà un carretó.

21:00 h. Torrà de carn.

00:00 h. Embolada d'una vaca i després d'un bou de Gerardo Gamón.

Dissabte 16 de gener:

15:30 h. Entrada de caixons.

16:00 h. Desencaixonada de dos bous: Lebreño, nº6, dels Chospes; i Corregidor, núm. 39, dels Chospes.

19:00 h. Embolada d'un jònec o vaca.

23:30 h. Embolada d'un bou dels dos de la vesprada.

00:30 h. Embolada de l'altre bou de la vesprada.

El bestiar va a càrrec de Gerardo Gamón.

Diumenge 17 de gener:

13:30 h. Repartiment de calderes.

18:00 h. Cremà de la foguera, situada junt amb la muralla.

Informa i fotos: Sabín Disseny cartell: Associació Bou de Sant Antoni

logo pdf Llibret de festes de Sant Antoni 2016

066-calderas-2015-1

12 Gener 2016
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres