“Les 7 virtuts de la humanitat”, una aposta per 125 autors novells que editen la seua obra en paper

La xicoteta però entusiasta editorial Defoto va presentar el divendres 11 en el monestir del Puig el seu tercer llibre fruit del concurs de microrelats sobre un tema preestablit: en esta ocasió 125 autors, la majoria novells, aporten les seues 200 paraules a Les 7 virtuts de la humanitat, un llibre en què a més col·labora desinteressadament Tere Unsain, dissenyant les portades de cada capítol. L'acte va comptar amb l'actuació de La Xaranga Mecànica, una visita guiada pel monestir i una entrega de premis un tant peculiar.

Després de la sorpresa causada en els dos anys anteriors, durant l'acte de presentació del llibre resultant del concurs de relats organitzat per Defoto Llibres, hi havia un cert interés, sobretot entre els assidus, per descobrir què haurien preparat en esta ocasió els encarregats d'organitzar l'esdeveniment. L'única cosa segura és que hi hauria música, projeccions i l'entrega de premis es realitzaria en el refectori del Monestir del Puig de Santa Maria.

Tota la resta… calia acudir per a descobrir-ho.

I el que van descobrir els més de cent assistents a l'esdeveniment celebrat el divendres 11 de desembre, a partir de les 19.30 hores, va ser que després de la sessió de música en la porta del monestir a càrrec de La Xaranga Mecànica, dos guies es van posar en moviment per a iniciar un recorregut per l'interior del recinte, acompanyats dels participants en la presentació del llibre.

La primera parada va ser en el Museu de la Impremta. Després de recórrer les distintes estances, sempre darrere de José Escobedo, que amb el seu paraigua obert assenyalava el camí que s'ha de seguir pel grup, va arribar la primera entrevista: a la creadora, presidenta i no se sap molt bé què més, del grup Defoto.

Mª José Bermúdez va parlar dels orígens del concurs i de l'editorial, però sobretot del seu marit Tono Escobedo, el qual va ser l'impulsor de la idea i la persona que va escriure els primers llibres editats per Defoto. El seu esperit, que continua present en cada projecte, tornaria a aparéixer en els moments finals de l'entrega de premis, amb la projecció d'unes imatges de la seua vida i els seus amics.

Novament paraigua en mà i el públic darrere.

Després de pujar al primer pis, els visitants van recórrer l'ala este del claustre, on van poder disfrutar de l'exposició permanent d'originals, reproduccions i algunes imatges procedents dels fons del museu.

Després de la frase recurrent que donava peu a cada parada, homenatge al Berlanga de Bienvenido Mr. Marshall, i una breu explicació sobre l'espai en què es trobaven els invitats, va arribar la segona entrevista, en este cas a la pintora Tere Unsain, que ha sigut l'encarregada de les il·lustracions del llibre.

Tere va parlar de la col·laboració entre artistes, de la importància de sintetitzar conceptes —una cosa evident en el seu treball: unes mans com a element temàtic, el blanc i el negre com a línies sobre un fons uniforme—, del paper de l'Art en els nostres dies… i de la satisfacció de veure un espai com el claustre del monestir amb tant públic en la presentació d'un llibre.

Potser la visita més espectacular de la nit va ser la del pati interior del claustre. A l'aire lliure, amb accés a través dels 36 finestrals decorats amb els escuts de poblacions valencianes, però, sobretot, il·luminat. Una imatge poc habitual, el pati de nit lluint amb tota la seua esplendor.

I allí, entrant en l'últim moment després d'un embós, van aparéixer Sonia Córdoba i Alberto Valverde, els guanyadors del concurs el passat any, centrat en Les 7 belles arts, els que a més enguany s'han sumat al certamen actuant com jurat.

Sonia i Alberto van explicar el seu particular mètode de treball, tenint en compte que ella viu a Alacant i ell a Bilbao, el seu intercanvi constant de capítols, idees o senzillament frases… fins a donar-ho per vàlid. O eixe aprenentatge que han acumulat en l'últim any, en el que també ha vist la llum la seua primera novel·la, després de no poques peripècies editorials, i ja treballen en la segona.

I, finalment, van destacar la importància d'un concurs com el dedicat a Tono Escobedo, perquè després de treballar en una novel·la de 700 pàgines, aconseguir contar una història amb només 200 paraules és tot un desafiament… i un exercici perfecte per a mantindre's en forma.

Igual que en els dos anys anteriors, el refectori del monestir va ser el lloc triat per a l'entrega de premis, que va comptar amb la presència de l'alcaldessa d'El Puig, Luisa Salvador, qui va ser l'encarregada d'obrir el torn d'intervencions, sumant-se al to seriós però amb sentit de l'humor que havia presidit tot l'acte.

Després de la intervenció del director del certamen, José Escobedo, es va procedir a l'entrega de les accèssits i els set primers premis, l'últim dels quals va ser també el guanyador absolut d'esta tercera edició: Pablo Echeveste Guzmán, per L'honestedat tenia un preu.

Abans del primer premi absolut, un xicotet descans per a projectar un vídeo homenatge al fundador de l'editorial, Tono Escobedo, amb música en directe de La Xaranga Mecànica, que també va rebre un detall per la seua col·laboració. I com a colofó, la tradicional foto de família va posar fi a l'acte oficial.

Després, un piscolabis en el propi refectori, amb temps per a comentar els autors amb el públic, els organitzadors amb els polítics i, en definitiva, acostar el món del llibre als assistents, no en va l'acte s'enclava dins de la Setmana de Gutenberg que organitza l'Ajuntament d'El Puig.

Va ser un piscolabis generós, entre amics, per a disfrutar... un autèntic vi d'Honor.

Informa i fotos: Sabín 

fotos face

1036-autoridades-y-premiados

16 Desembre 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres