Cuina i tradició: teoria, pràctica i una porta oberta al futur amb un llibre de receptes

LasegonaTrobada de Cuina i Tradició de Puçol va començar amb una conferència a càrrec d'Eliseo Valls Aixa, qui el 6 d'octubre guanyava per 6a vegada el concurs anual de la mocadorà organitzat pel Gremi de Mestres Sucrers de València. I, com no podia ser menys en un grup de Facebook en el que hòmens i dones recuperen plats típics explicant les receptes per a obtindre els millors resultats… l'acte va finalitzar amb una generosa degustació.

La trobada, celebrada el 16 d'octubre en l'Espai Social La Barraca, va ser presentada per la creadora d'esta iniciativa, Pilar Barchín, i a més d'Eliseo Valls, l'acte va comptar amb la presència de l'alcalde Enric Esteve i els regidors Mery Cortell, Mar Mazo, Xavi Alcácer, Merche Sanchis, Rubén Vaquero i Eloísa Rosa, junt amb un centenar dels 1.109 components del grup en l'actualitat.

Eliseo Valls Aixa va donar una lliçó teòrica i pràctica del que és l'amor a la cuina, a la formació, a la dedicació… i els resultats estan ací. A més, no es va amagar després del vídeo de presentació —elaborat pel Departament de Comunicació municipal— i la xarrada que més o menys tenia preparada, sinó que va obrir un llarg torn d'intervencions entre els assistents, els que es van animar a preguntar pels secrets del seu èxit, que en la majoria dels casos no són tals, “sinó bona matèria primera i molta dedicació, les claus per a obtindre un resultat de primera”.

Tan entusiasmats va deixar al centenar d'assistents que Pilar Barchín i les seues companyes quasi han garantit que l'any que ve repetisca Eliseo, però amb una proposta totalment distinta: un taller pràctic de cuina, probablement de postres i, si per ell fóra, centrat en el xocolate, una cosa que sempre funciona…

Caldrà estar atents a esta saborosa proposta.

La segona part de la trobada, igual que succeïra el passat any, va ser un exemple de participació ciutadana: els veïns havien acudit amb un plat de la seua elaboració i, després de l'exhibició durant la xarrada, va arribar l'hora de la degustació oberta a tots els que s'apunten a recuperar tradicions en Internet, però també en la taula.

Impossible realitzar un recompte de la gran varietat de propostes… hi havia primers, segons, postres, alguna beguda exòtica.

I no va sobrar gens… bo, al final, més d'un va haver de traure el tupper per a emportar-se les sobres a casa, com en els vells temps.

Encara que, això sí, de el que no hi ha dubte és de que totes van eixir satisfetes i amb ganes d'aprendre a preparar molts d'eixos apetitosos plats, i ja han plantejat la possibilitat d'editar un llibre de receptes tradicionals, un projecte del que ja es ve parlant des de fa un any, encara que esta vegada ja té data.

Un projecte pel qual ha pres un interés personal la regidora de participació ciutadana, Mery Cortell, qui ha sigut l'encarregada de facilitar el local i el que ha sigut necessari perquè esta segona trobada siga una realitat i ara ha acceptat el repte de donar el seu suport a la idea perquè el llibre siga realitat l'any que ve: “Ja hem quedat que Pilar Barchín i les seues xiques es reunisquen amb el Departament de Comunicació per a veure el possible calendari de treball i com organitzar el contingut, perquè hi ha molt on triar i segur que altres veïns voldran sumar-se a la proposta”.

Encara que de moment el llibre haurà d'esperar: en estos moments l'equip treballa en una biografia de Mariano Amigó escrita per un altre veí, Vicente Villar. Un llibre que ja té data de presentació: el 4 de desembre en la Casa de Cultura.

Després serà l'hora de la gastronomia.

La nostra intenció és començar en nadal les reunions d'un grup que s'ocuparà de coordinar el projecte, els plats proposats, la grandària, el nombre de pàgines, com serà la presentació de les receptes, la classificació dels plats i tot el precise perquè el llibre puga ser una realitat l'any que ve”, explica Sonia Pineda, mà dreta de Pilar en la coordinació del grup i ja una experta en açò de treballar en la preparació de publicacions, després d'haver sigut la impulsora de Puçol en la memòria, el primer volum sobre la vida del poble en el segle XX.

Informa i fotos: Sabín 

fotos facefotos face

861-cocina-y-tradicion-1

22 Octubre 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres