Se celebra al Poliesportiu el Sisé Sopar Estellés de Puçol

Enguany, organitzat pels membres del col·lectiu Compromís, s’ha arribat a la sisena edició del Sopar Estellés. Una edició que va tindre lloc el passat 16 d’octubre al bar del Poliesportiu: al llarg de la nit es llegiren més d’una trentena de poemes, un percentatge molt alt dels quals eren d’Estellés.

Robert Burns (1759-1796) és considerat un dels més cèlebres poetes escocesos. Va morir als trenta-set anys i la seua fama i l’estima que li professaven els seus compatriotes eren tan grans que es van recollir diners per tota Escòcia per a mantindre la seua viuda i els seus fills. La poesia de Burns tracta sobre temes quotidians o de cultura popular.

Cada 25 de gener se celebra, amb un sopar, l’aniversari del seu naixement, i no sols es fa a Escòcia, sinó en molts llocs del món on hi ha gent d’ascendència escocesa. És un sopar on es mengen productes escocesos, es lligen els poemes de Burns, es fan discursos i es canta.

Fa sis anys l’escriptor de la Ribera Alta Josep Lozano va fer una crida pública a través dels mitjans de comunicació per a celebrar, al llarg de la geografia valenciana, una festa a la semblança dels sopars Burns, una mena de trobada cívica en la qual la paraula, la música i els productes culinaris valencians foren protagonistes, a un mateix temps que es feia un homenatge a qui és considerat el millor poeta valencià després d’Ausiàs March. La festa tindria com a data de referència la del naixement del poeta de Burjassot, és a dir el 4 de setembre.

Un grup de veïns de Puçol vinculats al valencianisme polític va atendre aquella crida i va organitzar el Primer Sopar Estellés al bar del camp de futbol, prèviament feren un acte d’homenatge, als jardins de l’ajuntament, al poeta que l’any 1982 va visitar Puçol.

Enguany, organitzat pels membres del col·lectiu Compromís, s’ha arribat a la sisena edició. Una edició que va tindre lloc el passat 16 d’octubre al bar del Poliesportiu.

Els organitzadors, en un principi el Bloc i després la coalició Compromís, enguany no sols han canviat d’ubicació, sinó també diversos aspectes del format. En aquesta ocasió hi ha hagut dos grans canvis, el primer l’actuació del percussionista Dani Rolling amb el seu vibràfon, que delità el públic assistent amb diversos temes musicals i que, a més, va posar el llit sonor en la lectura d’alguns dels poemes més coneguts d’Estellés.

L’altra gran novetat, el fet que els poemes eren dins d’un recipient on els assistents a l’acte els agafaven per a tot seguit llegir-los sense a penes temps per a preparar-ne la lectura.

Al llarg de la nit es llegiren més d’una trentena de poemes, un percentatge molt alt dels quals eren d’Estellés, però, com en anteriors edicions, també es llegiren d’altres poetes com ara Jaume Pérez Montaner, Carles Salvador, Josep Maria Ribelles o el mateix Robert Burns.

Informa: Manel Alonso | Fotos: Sabín

fotos facefotos face

862-sopar-estelles-3

 

20 Octubre 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres