Escola Municipal de Danses: quatre dècades preservant la cultura valenciana

L'Escola Municipal de Danses és una de les més antigues de Puçol, va començar en la dècada dels 70, amb l'arribada de la democràcia, i prompte complirà 40 anys d'un treball en què la rendibilitat no ha de mesurar-se pel nombre d'alumnes cada curs, sinó per la seua labor continuada per a preservar la cultura i les tradicions valencianes.

La persona que va posar en marxa l'escola de danses va ser Tere Boix, després vaig entrar jo com a professor i ací seguisc quasi quatre dècades després”, explica Ferran Roig, el director de l'escola. “En estos anys ha canviat molt la mentalitat i l'oferta cultural: quan vam començar hi havia moltíssims alumnes, era una novetat i hi havia poques escoles en marxa. Ara hi ha moltes escoles i les danses són una més”.

Una escola municipal més que compta de mitjana d'uns 25 a 30 alumnes cada curs, perquè els objectius continuen sent els mateixos: preservar la cultura i la tradició, per al que és imprescindible apostar per l'ensenyament des de xicotets… encara que sense oblidar el perfeccionament dels què ja dominen la matèria.

Els cursos d'iniciació a les danses tradicionals valencianes se centren sobretot en la tècnica de la dansa, el maneig de les postisses o castanyoles i l'estudi de ritmes com la jota, que és fonamental per a començar”, continua el director. “Quant als adults, com ja dominen la base, ampliem les danses incloent, a més de jotes, seguidilles, fandangos, boleros… En definitiva, es toquen molts pals”.

Encara que la formació és la clau, no tindria sentit si després eixos coneixements no es feren públics, una cosa que s'aconseguix sobretot a través dels ballsen el carrer, la dansà, una activitat que té la seua dificultat tècnica, perquè la música és imprescindible per a dansar però ha de ser una música que puga desplaçar-se: “perquè s'escolte bé pels carrers cal acompanyar amb el tabal i la dolçaina. Amb corda és més difícil actuar en el carrer, perquè el seu so es perd i perquè és més complicat que puguen tocar mentre es desplacen”.

Enguany, com ja és tradicional, l'escola municipal actuarà en la dansà del 9 d'octubre, recorrent els carrers de Puçol junt amb altres grups convidats. Serà la seua segona actuació en poc més d'un mes, ja que sol encapçalar cada any la cavalcada de festes al setembre.

Tambéballem en altres pobles, com El Puig o Náquera, on actuem sovint, o en qualsevol altre que vinga a buscar-nos per a muntar una actuació. I, finalment, cada mes de juny realitzem la gala de fi de curs, que és una actuació pública en la Casa de Cultura de Puçol per a mostrar el que els alumnes han aprés al llarg de l'any”.

Ferran creu que hui en dia caldria treballar més la base, acudint a promocionar este tipus d'activitats en els col·legis de la població, encara que no s'obsessiona amb la quantitat dels alumnes, sinó amb la qualitat de la formació: “I després està la moda dels ritmes llatins, dels africans, de la meditació asiàtica… Hui en dia, els balls de tot el món es porten més que els teus propis, però cal continuar lluitant. Estem rendibilitzant el nostre treball i complint els nostres objectius. No és una cosa que hi haja de plantejar com una activitat que siga rendible econòmicament, sinó que cal posar la nostra cultura i les nostres tradicions en valor”.

Hi ha moltes formes de mesurar la rendibilitat d'un projecte i la clau de l'escola de danses no està en el nombre d'alumnes, sinó en eixa labor callada en pro de la cultura valenciana.

Una labor que obri les seues portes en estes dates. Durant el mes de setembre i principis d'octubre està obert el termini d'inscripció per al nou curs, encara que qualsevol moment és bo per a acostar-se, demanar informació i unir-se al grup. Els interessats poden informar-se en la Casa de Cultura a la vesprada. I recorde, a l'octubre comencen les classes els dilluns i dimecres a la vesprada: primer els xiquets i a continuació els adults, disposats a preservar la tradició al ritme que marquen la música i Ferran.

Informa i fotos: Sabín 

fotos face

784-danzas-en-paseo-1

02 Octubre 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres