Ni una porta sense obrir, ni un detall sense revisar: prompte els secrets dels Sants Joans seran història

El 21 de maig, Encarna Sebastiá, Sonia Pineda i el Departament de Comunicació van començar a obrir les portes de la parròquia dels Sants Joans. Una primera sessió de fotos és el punt de partida d'un fullet turístic que este estiu es distribuirà a través de la Tourist Info i d'altres centres municipals, amb l'objectiu de difondre el patrimoni de l'església i facilitar que s'organitzen visites guiades.

La idea va sorgir en una reunió amb el rector Ismael Ortiz, després de la publicació del llibre Puçol en la memòria, que arreplega imatges i històries de la població en el segle XX. La conversació es va centrar a donar a conéixer el patrimoni de l'església dels Sants Joans, que, amb els seus quatre segles d'història, ara com ara és pràcticament l'únic monument visitable de Puçol, junt amb algun llenç de la muralla de l'antic jardí botànic i un molí de vent que necessita abans un bon llavat de cara.

El problema és que no hi ha un catàleg, ni tan sols un fullet promocional que permeta orientar una visita guiada als Sants Joans i, de fet, tampoc a la resta del patrimoni històric de la població”, explica l'alcaldessa Merche Sanchis. “Així que quan el Departament de Comunicació va plantejar la possibilitat de tirar una mà per a crear un primer fullet turístic del patrimoni local, aprofitant que la parròquia ha millorat la il·luminació i està realitzant algunes xicotetes restauracions, no hi havia més que una resposta possible: traurem avant eixe fullet”.

Es tracta d'un treball d'alguna forma experimental, per a veure quina capacitat de convocatòria té. Si la idea funciona s'ampliaràen el futur a altres elements d'interés: la torreta, el molí de vent, els retaules del nucli antic o inclús idees més innovadores, com la ruta dels arbres i la ruta de la pedres, dos projectes en què treballa el professor Vicent Ribes amb els seus alumnes de l'institut local des de fa temps.

La clau és protegir el patrimoni local i per a això el primer pas és donar-ho a conéixer.

Hi ha més idees per al futur, de moment este és només el punt de partida, però ja està en marxa, que era el més difícil: Encarna Sebastiá continua sent l'encarregada de localitzar eixa documentació que ni el CSI sap on buscar; Sonia Pineda, fidel a la seua espenta habitual, és l'encarregada d'obrir totes les portes, reals o imaginàries, per a catalogar cada racó; el Departament de Comunicació s'ocupa de les fotos, el disseny i la difusió del projecte; l'ajuntament, la confraria i el rector Ismael Ortiz s'ocupen de les fórmules per a finançar l'edició del fullet i, el que és més important, que les visites guiades siguen prompte una realitat.

Ara que el llibre Puçol en la memòria ja va per la segona edició —a deu euros en les quatre papereries de Puçol i s'esgotarà novament, segur—, l'equip que el va fer possible continua encabotat a recuperar noves pàgines de la història local. I la triada en esta ocasió és la parròquia dels Sants Joans.

Prompte els seus secrets seran història.

Quan ens reuníem dos vesprades per setmana en la Casa de Cultura, per a preparar els textos i seleccionar les fotos del llibre sobre Puçol en el segle XX, sempre parlàvem de que havia de ser la punta de l'iceberg, l'inici d'un projecte més ambiciós que permetera recuperar llibres ja descatalogats per a posar-los novament a l'abast dels veïns”, recorda Sonia Pineda.

El que no imaginàvem és que la següent publicació podia ser un fullet promocional”, puntualitza Encarna Sebastiá. “Però no un fullet sense més, sinó un que ajude a fomentar les visites al nostre patrimoni cultural i artístic. Un atractiu projecte que enllaça amb la nostra idea de protegir els nostres béns històrics, de posar-los a l'abast dels veïns i, per descomptat, dels turistes”.

Pensat i fet. Des del 21 de maig el fullet ja està en marxa.

No hi ha dubte, este equip s'impacienta quan passa un temps sense enfrontar-se a nous desafiaments.

Informa i fotos: Sabín 

fotos face

476-santos-juanes-3

25 Maig 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres