Iván López, el monstre de les mates, ja està en la final autonòmica de l'Olimpíada Matemàtica

Iván López, alumne de 6t de primària del col·legi públic Bisbe Hervás, ho ha tornat a aconseguir. Va ser l'únic de Puçol a superar la fase comarcal de la XXVI Olimpíada Matemàtica, celebrada en Benimaclet a l'abril; el 9 de maig va guanyar la fase provincial a Requena i s'ha classificat per a la final autonòmica: ja és un dels 8 primers alumnes de primària de la província de València. Dels seus èxits té molta culpa el seu tutor Manuel Dolz, que continua entrenant-lo en les hores de menjador.

La Societat Educativa Matemàtica de la Comunitat Valenciana convoca cada any una Olimpíada Matemàtica amb tres categories: alumnes de l'últim cicle de primària, del primer cicle de secundària i del segon cicle d'ESO, sempre amb l'objectiu de promocionar l'estudi de les matemàtiques entre els jóvens alumnes.

L'Olimpíada s'organitza en quatre fases en què cada col·legi pot presentar un màxim de quatre alumnes: comarcal, provincial, autonòmica i nacional. I a cada fase s'accedix després d'haver quedat en els primers llocs en l'anterior. Una trobada en què distints col·legis de Puçol participen assíduament; en esta edició han sigut Caxton College, l'Institut d'Educació Secundària i el col·legi públic Bisbe Hervás.

En la XXVI Olimpíada Matemàtica que s'està celebrant este curs, Bisbe Hervás va participar amb quatre alumnes de 6t de primària en la fase comarcal, celebrada a l'abril en Benimaclet. D'ells, Iván López Claramuntva ser l'únic de Puçol a superar esta primera fase, el que li va obrir les portes per a la provincial, celebrada el 9 de maig a Requena, amb la presència de representants de 156 col·legis de València.

Allí, Iván va tornar a quedar entre els huit millors de la València i ja té el bitllet per a la final autonòmica se celebra a Castelló els dies 30 i 31 de maig, on només un alumne de primària es classificarà per a la fase nacional.

M'agraden les mates des de sempre, així que em vaig apuntar i vaig guanyar la primera fase, per tant he continuat treballant amb el meu professor per a preparar les següents proves”, explica Iván. “Sobretot fem criptogrames i problemes de lògica i raonament, aprofitant les hores del menjador per a treballar junts en l'aula”.

El seu professor és Manuel Dolz Zaragozá, un veterà que ja és la quarta vegada que presenta alumnes del Bisbe Hervás a les olimpíades i sempre algun ha aconseguit superar la primera fase.

És una forma de motivar-los i animar-los a estudiar les mates”, comenta Manuel. “No sols treballem la matèria de classe, sinó també altres activitats, sobretot de raonament, perquè per a aprendre matemàtiques no val al memòria, sinó el raonament lògic del problema. Això és una cosa que apliquem a tots els alumnes… i sempre hi ha algun que s'enganxa amb l'excusa de les olimpíades”.

Una excusa en què Manuel s'implica tan a fons que inclús va ser el taxista d'Iván per a participar a Requena ja que eixe dia els seus pares no podien acudir: considera un honor representar al col·legi públic Bisbe Hervás i ací està, un dissabte, portant orgullós al seu alumne a participar…

Un orgull que es va multiplicar a la tornada, quan ambdós sabien que tenien plaça per a l'autonòmic de Castelló.

I curiosament, amb un alumne a qui les matemàtiques li van, però tampoc és la seua assignatura favorita.

Preferisc la història, és el que més m'interessa. Encara que mates també m'agrada i… bo, en realitat se'm dóna tot bé: tracexcel·lent en totes les assignatures quasi sempre”, finalitza el jove Iván.

Mentres prepara els exàmens de final de curs, Manuel i Iván continuen aprofitant les estones lliures del menjador per a reunir-se en l'aula, preparar jocs, proves i exercicis en què la lògica matemàtica és el principal instrument. Un instrument que tenen ben afinat.

A finals de maig sabrem si serà triat per a representar a la Comunitat Valenciana en la gran final nacional. De moment, ja és l'alumne de moda en el col·legi… i també a Puçol.

El monstre de les mates, li anomenen els seus amics.

Informa: Sabín | Fotos: Manuel Dolz i Sabín

fotos face

fotos face

441-ivan lopez-y-manuel dolz-2

13 Maig 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres