“Cuina i tradició de Puçol” planteja botar de les xarxes socials a la publicació impresa

El divendres 24 d'abril es va celebrar en l'Espai Social La Barraca la trobada de les veïnes (i algun veí) que col·laboren en les xarxes socials recuperant fragments de la història de Puçol: primer va ser el Facebook Puçol se mira el que va aportar informació al llibre Puçol en la memòria; després, bona part dels seus protagonistes van començar a col·laborar en Cuina i tradició de Puçol; i després de retre homenatge la seua creadora, Pilar Barchín, ara es planteja col·leccionar les receptes tradicionals en un nou llibre.

L'acte va començar amb una mesa informativa en què els responsables de Cuina i tradició de Puçol van explicar com funciona la web, com es poden localitzar les receptes i com col·laborar. Per a això van comptar amb la presència de la fundadora Pilar Barchín, la impulsora del llibre Puçol en la memòria, Sonia Pineda, i l'informàtic del grup, Francisco Ruixo.

A continuació, una àmplia mostra de plats típics aportats per les pròpies components de la pàgina web i el Facebook Cuina i tradició de Puçol, entre els que hi havia multitud de primers plats, segons, postres i alguna beguda espirituosa. Atés que la majoria de participants del grup són “veterans” que porten més de quaranta anys en la cuina, entre el suggeridor menú un podia trobar plats ancorats en la tradició més llunyana. Autèntiques joies de la gastronomia.

Després de la inacabable col·lecció de plats, la degustació completa del qual era impossible, l'acte va comptar amb una sorpresa final: l'entrega d'un llibre a l'homenatjada, titulat L'olla de la iaia, un altre exemplar per a Sonia Pineda i un tercer que es va sortejar entre els assistents. Una curiositat que arreplega algunes de les receptes aportades per les veïnes en el grup de Facebook… era només un detall, però ha portat cua.

L'èxit del receptari va ser tal que des de llavors les xarxes socials tiren fum pensant en la possibilitat d'editar un llibre més ambiciós, amb una àmplia col·lecció de les receptes que ja tenen publicades, per al que volen comptar amb el mateix equip que acaba d'editar, en col·laboració amb l'Ajuntament de Puçol i la Diputació de València, el llibre Puçol en la memòria.

De moment és només una idea, encara que estes “jovenetes” són molt, molt testarrudes i si es proposen alguna cosa acaben aconseguint-la… basta un botó de mostra: fa un any la majoria de les 900 dones (i algun home) que formen part de Cuina i tradició de Puçol no sabia manejar un ordinador, no tenia compte de Facebook i, per descomptat, ni se li passava pel cap publicar les seues receptes en Internet.

Van ser els seus néts els que els van ensenyar els primers passos… i ara no hi ha qui les pare.

Informa: Sabín | Fotos: Agustín Baena i Sabín

fotos face

fotos face

fotos face

fotos hq

380-encuentro-cocina-tradicion-1

27 abril 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres