Gran Fons Vila de Puçol: batucada, tabal, dolçaina, animació, música i… naturalment, atletes

A pesar de la competència amb altres carreres populars durant el mes d'abril, el XVII Gran Fons Vila de Puçol s'acosta a les 1.500 inscripcions poc abans del tancament del termini d'inscripció, marcat per al dijous 16, a penes 48 hores abans de la prova, el dissabte a les 17.30 hores, en que tens una cita amb l'esport popular: o corres o acudixes a animar a tots... i de pas disfrutes de la batucada, el tabal, la dolçaina, l'animació i les sorpreses que té preparades la gran festa de l'esport popular.

Córrer està de moda, d'ací que hagen proliferat en els últims anys les carreres populars en pràcticament totes les poblacions de la geografia valenciana. El que és un avantatge per a uns (possibilitat de triar esdeveniment) també és un inconvenient, sobretot per als organitzadors, perquè cada cap de setmana s'acumulen diverses proves en dissabte i diumenge, una dura competència la dada més clara de la qual és la reducció d'inscripcions en la major part de carreres.

Hi ha proves tots els dissabtes i diumenges, a vegades dos cada dia, en poblacions no molt llunyanes, sobretot a la primavera i estiu, encara que a l'hivern també s'han multiplicat les competicions més llargues, així és difícil aconseguir els registres d'anys anteriors”, assegura Salva Maximino, president del Club Atletisme Puçol, organitzador des de fa tres lustres del Gran Fons. “La clau és tindre un itinerari atractiu i la serietat en l'organització, tant per als corredors com de cara al públic… i per a això és clau l'ajuda de l'ajuntament, Protecció Civil, la Brigada Municipal, la Policia Local i una enorme quantitat de voluntaris que ens tiren una mà per a tallar el trànsit, atendre els atletes i garantir la seguretat de tots”.

Amb carrera en La Pobla una setmana abans i el Port de Sagunt una setmana després, el Gran Fons Vila de Puçol compte entre els seus punts forts per a mantindre l'interés dels atletes amb un itinerari de 15 quilòmetres que recorre el nucli urbà, la platja i, des de fa dos anys, la vereda Mangraners, una senda de vianants que unix el poble i la platja i que és ideal per als corredors.

A més de l'atractiu de la carrera en si, els atletes també disfruten d'una còmoda entrega de dorsals (des de les 15.30 hores en l'aparcament de l'antiga estació de Renfe), d'un servici de guarda-roba, d'un punt d'atenció d'incidències d'última hora, tot això pensat perquè els preparatius de la prova siguen còmodes i senzills.

Una vegada en marxa, l'eixida és àmplia i còmoda (en l'avinguda Font de Mora, on també s'ubica la meta), hi ha dos punts d'avituallament d'aigua (en els quilòmetres 5 i 12), per a orientar sobre els temps el club disposa de pràctics (eixos corredors que van marcant temps per a facilitar a cada un en quin grup acomodar-se) i una especial atenció en la línia de meta.

A més tenim un speaker en la platja i un altre en la línia de meta, a l'entrar cada corredor rep una bossa gentilesa del Club Atletisme Puçol amb plàtans, taronges de Copuzol, pastissos de Dulce Hola, Coca Cola i aigua, tot això junt amb una altra bossa de Consum amb productes amb Colònia de Refran i descomptes en empreses per a esportistes, com Praxia o l'Institut Valencià del Peu… sense oblidar els massatges gratuïts per a tots aquells que ho desitgen junt amb la línia d'arribada”, afig el president.

Una atenció al corredor que només pot comparar-se amb el mim amb què es tracta el públic, un dels grans al·licients de la carrera, junt amb el traçat pla i el recorregut no sols per terreny asfaltat en el nucli urbà, sinó també per l'horta, la platja i la vereda Mangraners.

Una sorollosa batucada es mourà per la zona d'eixida una hora abans del començament de la prova, després es traslladarà a la plaça 25 d'abril, lloc de pas després de l'eixida i poc abans de l'arribada, per a continuar animant el personal. La música també estarà present en l'altre extrem, en la platja, amb tabal i dolçaina enfront de l'Espai Voramar.

Hi haurà dos speakers, un en meta i un altre en el passeig marítim, en esta edició seran Joxe i Kike Moret. I perquè l'animació a l'esport siga completa, l'escenari d'eixida i meta comptarà amb una exhibició de spinning a càrrec del gimnàs Kodama.

Finalment, un factor fonamental és sempre la seguretat, garantida per les ambulàncies que aporta l'Ajuntament de Puçol; la regulació del trànsit en les principals artèries, del que s'ocupa la Policia Local; el suport de Protecció Civil per a informar el públic i regular el tràfic en la platja; la Brigada Municipal d'Obres i Servicis que s'encarrega de les tanques, l'escenari i la neteja abans i després de la carrera; el cotxe oficial del director de carrera, gentilesa de Rucauto; els pràctics que van marcant temps, tots corredors del club organitzador amb el suport en la indumentària d'Atmosfera Sport i el Gimnàs Victòria; i, per descomptat, el cronometratge, del que s'encarrega enguany l'empresa 42ypico.

En mitat de tot este rebombori organitzatiu, el Club Atletisme Puçol també aportarà uns 50 corredors al Gran Fons, xifra respectable encara que lluny dels clubs que aspiren als dos pernils com a col·lectius més nombrosos, una iniciativa sempre ben rebuda per aquells que ajuden a fer que la carrera continue sent gran any rere any.

Tot això l'any en què Salva i el seu equip finalitzen el seu mandat com a junta directiva, dos anys en què han suat més que quan corren, però l'esforç val la pena: “Portem des del 23 de gener, en que vam realitzar la junta general, treballant per al Gran Fons, però amb l'experiència acumulada de l'any passat en esta edició anem bé de temps i de tot… el que no impedirà que els últims dos dies estiguem en permanent tensió, però detalls com no incloure camisetes en la bossa del corredor, la qual cosa implica canvis de talles a última hora, és una cosa que ens fa anar més tranquils”.

Tranquils, però inquiets, atents a tot. Volen despedir-se per la porta gran.

Encara que el Gran Fons Vila de Puçol no serà la seua despedida.

Després de la seua gran prova ve un període de descans, de tornar a disfrutar simplement corrent, que és el que a ells els agrada i, després de l'estiu, la Volta a Peu en les festes, un altre dur cavall de batalla amb què enguany hauran de torejar el 4 de setembre.

Però això serà després, ara queda la carrera del 18 d'abril i, per a tancar una jornada intensa, un sopar en La Casota, a la que poden apuntar-se els corredors i, per descomptat, eixos col·laboradors sense l'esforç este dels quals esdeveniment seria impossible.

El dissabte tens una cita amb l'esport: o corres o col·labores amb l'organització o aplaudixes. Però no pots faltar. Allí ens veiem.

Informa: Sabín | Disseny cartell: Sento Pascual | Fotos: Sergio Maestro

149-gran-fondo-2014-2

18 abril 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres