L'Arca del Mar torna dos tortugues al Mediterrani en Puçol davant de l'entusiasme d'un centenar de xiquets

El divendres 10 d'abril, l'Oceanogràfic ha soltat dos tortugues boves en la platja de Puçol, una vegada s'han recuperat de les ferides patides accidentalment en el Mediterrani. L'ARCA (Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals) del Mar ha sigut l'organisme encarregat del seu cuidat i, amb la presència d'un centenar d'alumnes de l'Escola de Pasqua de l'Oceanogràfic, les han soltat enfront de la plaça de la Rosa dels Vents.

Després d'explicar-li als alumnes de l'Escola de Pasqua de l'Oceanogràfic com s'havia quedat enganxada accidentalment en l'art d'arrossegament de pescadors professionals, el tècnic en recuperació Juan Eynar ha sigut l'encarregat de soltar la primera tortuga, que s'ha confós de direcció la primera vegada... però quan ha descobert on està el Mediterrani ha tardat a penes un minut a recórrer el tram d'arena que la separava de l'aigua.

Tenim un acord amb els pescadors professionals perquè avisen al 112 quan una tortuga és atrapada accidentalment”, explica Juan. “L'arrepleguem en el port on arriba el barco, la tractem en una cambra de descompressió de l'Oceanogràfic i després la cuidem fins que es recupera. Quan està llesta per a ser tornada al Mediterrani la marquem amb una anella i un xip, per a fer un seguiment de la seua vida”.

L'última que van soltar va ser a Torrevieja i es va vindre precisament prop de la platja de Puçol, un lloc en què no sols troben abundant menjar, sinó que reunix unes característiques que la fan especialment atractiva a les tortugues.

De fet, esta platja va ser la primera de la Comunitat Valenciana on va aparéixer una posta d'ous de tortuga. Un fet històric que sens dubte no és casualitat, perquè les tortugues continuen triant estar prop d'esta platja. Inclús el passat 13 de novembre va aparéixer una d'uns 300 quilos, morta en la platja, on va ser arreplegada per la brigada municipal i traslladada a la Unitat de Zoologia Marina de l'Institut Cavanilles de València.

Des que en 2006 va aparéixer una posta d'ous de tortuga en la platja de Puçol (ous que van ser traslladats a una zona protegida del Saler, on finalment van nàixer les tortugues), Puçol ha sigut especialment mimat pels tècnics de l'Oceanogràfic i és una de les platges triades cada any per a soltar tortugues rescatades a través del 112 i hospitalitzades en l'Arca del Mar fins a la seua recuperació.

Normalment al juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient. Encara que enguany s'han avançat… i per partida doble.

Perquè el que no sabien els xicotets és que hi havia una sorpresa: una segona tortuga que, a més, portaria una càmera incorporada.

Ha sigut la primera vegada en què els tècnics de l'Arca del Mar solten dos tortugues al mateix temps a Puçol i l'experiència ha sigut sorprenent per al centenar d'alumnes de l'Escola de Pasqua que assistien a l'esdeveniment, i més si tenim en compte que la segona portava una càmera GoPro incorporada en la closca, per a gravar no sols les cares dels xiquets que li deien adéu, sinó també els primers 300 metres del seu retorn al Mediterrani… una experiència que podrà permetre comprovar com es desembolica en el seu retorn al mar.

Encara que no ha sigut l'única experiència històrica per als alumnes de l'escola, perquè el divendres 10 d'abril, després de recórrer el Centre d'Educació Ambiental, descobrir les aus de la Marjal dels Moros i dir adéu a les tortugues, van viure una nit molt especial: dormir en l'Oceanogràfic, en un corredor rodejats d'aigua… i de taurons.

Informa i fotos: Sabín 

fotos facefotos facefotos face

328-segunda-tortuga-2

11 abril 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres