La mesa complix un any de lluita contra els desnonaments des de la legalitat i sense tints polítics

La mesa antidesnonaments ha aconseguit unir tots els partits polítics i altres col·lectius de Puçol en un front comú per a defendre als veïns enfront dels bancs. Els seus objectius són informar, assessorar i evitar la por, encara que són els propis usuaris els que prenen la decisió final. La mesa arriba fins on la llei ho permet… encara que al desembre també va haver-hi una mobilització que va aconseguir paralitzar el desdonament d'una família de la població.

Al gener de 2014 es van iniciar els contactes dels veïns amb la PAH (Plataforma Afectats per les Hipoteques) de Morvedre per a treballar junts. Al febrer van començar les reunions amb els bancs i amb l'Institut Valencià de la Vivenda, per a demanar informació sobre els lloguers socials. Al març els partits polítics acordaven posar en marxa la mesa i en el ple del 29 d'abril s'aprovava per unanimitat crear la mesa antidesnonaments.

Els límits de la mesa estan clars: treballa sempre dins de la legalitat, sense que hi haja discussions polítiques i caminant junts en tasques com l'orientació, la mediació i la informació”, assegura Miguel, component de la plataforma Pásalo i de la mesa. “Més enllà de la mesa està la PAH, que sí que organitza mobilitzacions per a evitar desnonaments i que enguany ha paralitzat un a Puçol”.

Els resultats de la mesa són fàcilment mesurables: en primer lloc, ha permés donar a conéixer el problema, ja que en 2013 es van detectar 13 casos i en 2014 un total de 40 desnonaments; implica un canvi d'actitud de la banca, ja que ha acceptat a la mesa com intermediari vàlid; és el principal vehicle de defensa dels afectats; ha permés accedir a les vivendes tancades dels bancs perquè entren en el programa de lloguers socials; i ha aconseguit paralitzar desnonaments en els jutjats al denunciar clàusules abusives.

A més, hi ha dos casos en marxa de dació de la vivenda en recompensa del deute i s'han habilitat quatre vivendes socials a través de l'Institut Valencià de la Vivenda, tràmits de què s'ha encarregat l'Àrea de Benestar Social de l'ajuntament”, explica la regidora Eloísa Rosa. “De fet la mesa antidesnonaments també ha permés una major fluïdesa entre els veïns i l'àrea, veïns apressats no sols per la vivenda sinó per altres problemes derivats de la falta de recursos econòmics”.

En tot el procés està sent un element fonamental la implicació directa de l'alcaldessa Merche Sanchis, tant a l'hora de convocar als bancs com de mantindre un front comú, sempre dins de la legalitat, de tots els partits polítics de la població. Fruit d'eixa unió és el notable avanç aconseguit amb les entitats bancàries locals: al febrer només dos bancs van acudir a la crida des d'alcaldia, al desembre estan pràcticament tots seguint el projecte, alguns d'ells a més col·laborant amb el programa de vivendes socials.

Els bancs utilitzen els seus majors coneixements: si l'usuari no sap s'aprofiten d'això, però si els veïns saben llavors no entren en conflicte, perquè volen evitar els escàndols i perquè són conscients que les polítiques europees estan recolzant les mesures contra el desdonament dels ciutadans sense recursos”, finalitza Miguel. “Per això és important saber, preguntar i perdre la por d'anar davant del jutge, perquè al màxim que pot arribar un jutge és a embargar-te un percentatge dels teus ingressos, res més”.

Per a informar i atendre els veïns que el desitgen, membres de la mesa es reunixen cada dimecres, a les 12 del migdia, en l'Ateneu del carrer Pare Buenaventura. Però qualsevol pot acudir també a l'Àrea de Benestar Social (antiga estació de Renfe) de dilluns a divendres al matí per a exposar el seu cas.

I després, una vegada al mes, polítics i col·lectius locals es reunixen en la mesa antidesnonaments per a organitzar reunions amb bancs, estudiar actuacions conjuntes i aprovar aquelles mesures que eviten el desdonament dels veïns de Puçol.

Informa: Sabín | Fotos: Sergio Maestro

036-reunion-mesa-antidesahucios-4

28 Gener 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres