L'exposició “Puçol en la memòria”, un aperitiu del primer llibre sobre la història del segle XX

Recuperar la memòria no és una tasca senzilla, encara que sí agradable: cada imatge i cada dada històrica suposen reconstruir un puzle les peces un del qual mai sap si encaixaran. Per això, el projecte Puçol en la memòria ha anat creixent des del seu origen, fa ara un any: va començar amb la recopilació de documentació per a un llibre, però abans s'ha inaugurat una exposició de fotos i l'equip que treballa en la recuperació ja parla d'un segon llibre… i alguna sorpresa més.

El menú de Puçol en la memòria promet ser variat i apte per a tots els paladars. Al març de 2014 va començar a donar els seus primers passos una idea: editar un llibre amb imatges de Puçol en el segle XX, gràcies a la col·laboració del Facebook Puçol se mira, la Diputació de València i l'Ajuntament de Puçol.

Des del primer moment va quedar clar que l'equip estaria format per l'escriptor Manel Alonso, la historiadora Encarna Sebastiá, l'administradora de Puçol es mira Sonia Pineda i els tres tècnics del Departament de Comunicació: Sento Pascual, Sergio Mestre i Sabín. I, per descomptat, les fotos de tots els veïns que van voler participar aportant els seus records durant la primavera i l'estiu de 2014.

El treball inicial no oferia dubtes: escanejar fotos, organitzar les imatges, descobrir la major informació possible sobre cada una, establir els capítols del llibre i seleccionar les imatges idònies per a cada capítols. Passat l'estiu, l'equip va arribar a la conclusió que les 6.000 imatges que havien aportat les 350 famílies de Puçol no caben en un sol llibre: les 300 pàgines de la publicació que subvenciona la Diputació a penes podran contindre un màxim de 1.000 fotografies.

Així que el menú ha anat creixent.

El llibre no serà un plat únic, sinó que ha anat precedit per un aperitiu en forma d'exposició en la Casa de Cultura, amb 18 panells i un centenar de fotos. El que s'ha dit, a penes un aperitiu del llibre… però suficient per a omplir la sala d'exposicions el 23 de gener, durant la inauguració, i deixar amb ganes de més a tots els assistents.

El llibre continua el seu camí, ara ja batejat com Puçol en la memòria (volum 1), encara que no és fàcil llevar, reduir i eliminar, no sols fotos, també capítols sencers. Per això s'han establit criteris clars: prioritat a les fotos més antigues, res de fotos en color, ajornar les fotos dels anys 70 d'ara en avant… el primer plat serà d'allò més tradicional, només les imatges de la primera part del segle XX. Un volum amb el més vell, el que corre perill de perdre's en la memòria.

Així que hi haurà un segon plat, el volum 2, on estaran les fotos en color, els capítols de Puçol durant la democràcia, les imatges que ens resulten més pròximes… i així i tot continuarà havent-hi en l'arxiu municipal entorn de 4.000 fotos sense publicar.

Pel que el menú haurà de créixer encara més.

El problema, com sempre, és que editar en paper costa diners, així que caldrà continuar buscant suports institucionals i noves fórmules. El mateix Manel Alonso ja ha comprovat que el micromecenatge pot ser una opció. Encara que hi ha altres.

Puçol en la memòria també tindrà postres, encara que no en forma de llibre, l'equip de treball ja estudia com portar la memòria a Internet, a les biblioteques, als mitjans audiovisuals, i trobar altres formes de donar difusió a eixes milers de fotos cedides pels veïns i les que vindran en el futur, perquè continuen arribant materials inèdits… però permeteu-nos que no donem més dades: eixes postres contén una xicoteta sorpresa.

Sorpresa que serà desvelada el dia de la presentació de Puçol en la memòria (volum 1) en la sala d'actes de la Casa de Cultura.

En unes setmanes, la resposta.

Informa: Sabín | Disseny cartell: Sento Pascual | Fotos: Sergio Maestro

fotos face058-expo-siglo-xx-5

28 Gener 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres