Els jardiners municipals: un treball silenciós per a mantindre les zones verdes de la platja i el nucli urbà

El cicle anual dels jardiners de la brigada municipal comença en tardor-hivern amb la poda dels arbres i arbustos en el nucli urbà i la platja. A la primavera, quan, comencen a brollar les podes, se centren en l'adob de zones verdes. I a l'estiu el major treball es dedica a la gespa i al reg, a la qual cosa cal afegir les tasques de manteniment durant tot l'any.

Vicente Palamós és el coordinador dels jardiners i enguany destaca el canvi que s'ha realitzat per a agilitzar la poda d'arbres i palmeres al desembre i gener: “En anys anteriors utilitzàvem una grua de Tenelec per a la poda i calia anar ajustant horaris entre nosaltres i ells, la qual cosa retardava molt la tasca. Enguany tenim llogada una grua per a atendre la poda d'arbres i palmeres: primer en la zona de Mas del Bombo, abans de nadal; després dels Reis estem treballant en la zona de la platja, i a finals de gener tornarem a treballar amb la grua en el nucli urbà”.

Una tasca necessària per al correcte creixement de l'arbreda, però també criticada de vegades per alguns veïns que consideren una “poda excessiva” la que es realitza en alguns arbres. L'explicació sorgix de la necessitat de combinar les tasques de poda amb l'ombra a l'estiu i evitar en la mesura que siga possible molèsties als veïns per excés de fruits en el sòl.

En la platja i algunes grans avingudes la poda es realitza fins a les branques principals per a aconseguir que a la primavera hi haja branques però no donen fruit. Això exigix una poda anual que anomenem tipus vinya: a l'estiu hi haurà ombra però no fruits, perquè embruten molt i són molt molestos per als veïns. Al mateix temps, les branques noves creixen amb més força i l'arbre està més sa”.

La poda s'interromp després per a atendre altres labors, encara que es recupera al maig, la data ideal per a podar les palmeres del passeig marítim: “és la millor època perquè les palmeres ja no han de suportar l'aire de Llevant que espatla els fulles a l'hivern”.

El treball quotidià dels jardiners municipals comprén tant els parcs i places com els arbres disseminats per carrers i avingudes. Encara que no sols s'han de preocupar del seu pla de treball, també de dos tasques addicionals: corregir els actes vandàlics i treballar contra les plagues.

El gamberrisme afecta sobretot als sistemes de reg i a les xicotetes plantacions en qualsevol racó del poble. El reg per goteig és el que patix en més ocasions l'actuació de veïns que no pensen en el bé comú, pel que reinstal·lar i reparar xicotets elements és una labor que ocupa part del treball diari. Més trist és que alguns veïns roben les flors, però l'única solució és comprar noves.

Les plagues de distint tipus acaben podrint arbres que han de ser talats per a evitar accidents, sobretot en les avingudes. Una tala que ha d'anar acompanyada d'una replantació adequada, perquè no tots els arbres són vàlids per a totes les zones.

En algunes zones del poble s'havien plantat arbres les arrels del qual han acabat destrossant voreres i inclús vivendes pròximes. El plantejament actual és plantar taronger bord o arbre botella, que no creixen massa i no afecten la seguretat dels veïns ni de les voreres”, continua Vicente. “Cal tindre en compte que hi ha arbres que no valen per a carrers i només s'han de plantar en els parcs i places de vianants àmplies, perquè creixen molt les seues arrels o perquè embruten massa”.

Una nova solució s'ha provat després de la reforma de l'avinguda València: s'han col·locat ficus sobre maceteros, on tenen un creixement controlat i al ser arbres de fulla perenne permet que siguen nets. “És una bona elecció, sobretot per al manteniment, la neteja de la zona i la comoditat dels veïns”, conclou el coordinador dels jardiners.

Informa: Sabín | Fotos: Sergio Maestro

fotos face062-brigada-poda-en-playa-2

28 Gener 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres