Més de 400 pins talats en el Paratge Natural Municipal La Costera per la plaga d’escolítids

Fins a finals de desembre, s’han talat a La Costera més de 400 pins (Pinus halepensis) afectats pel Tomicus destruens i l’Orthotomicus serosus, una plaga d’escolítids que en este espai forestal ha tingut el seu major impacte en les pinedes dels antics polvorins de Riotinto, ubicades en l’entorn de l’Aula Natura i l’Aula Multiusos del paratge.

AE-Agró, que va donar l’alerta sobre la plaga el passat mes de setembre, va aturar la primera actuació que volia realitzar l’Ajuntament de Puçol en octubre, per considerar-la massa agressiva amb la resta de la vegetació i el sòl fèrtil de la muntanya.

Finalment la intervenció, subcontractada a una empresa privada, es va efectuar durant les últimes setmanes de novembre i les primeres de desembre i, encara que es van minimitzar els impactes ambientals, no s’han respectat totes les propostes realitzades per AE-Agró: S’han tallat pins secs sense presència d’insectes, s’ha utilitzat maquinària pesant, els arbres talats no s’ha emprat per a fer faixines contra l’erosió ni com a mantell ni com a esquers naturals, sinó que s’han venut com a fusta per a abaratir el cost de l’actuació...

La tala de pins per a combatre la plaga de Tomicus destruens i Orthotomicus destruens s’ha complementat este mes de desembre amb la col·locació de trampes de cairomones.

Ara caldrà estar atents i vore com evoluciona esta plaga en La Costera, on encara falta per actuar en xicotets focus, la majoria d’ells de propietat privada, i en 2015 concentrar les plantacions del Dia de l’Arbre i del Dia de l’Arbust en les zones afectades pels escolítids.

Informa: Miguel Crespo | Fotos: Acció Ecologista-Agró

016-pinos-talados-1

09 Gener 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres