Pam a pam treballant amb trellat, Acció Ecologista Agró inaugura l’hivernacle de La Costera

Després de mesos de treball, el passat 20 de desembre el col·lectiu comarcal d’Acció Ecologista-Agró Horta Nord i el Col·lectiu Trellat, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Puçol, inauguraren l’hivernacle del Paratge Natural Municipal de La Costera.

L’activitat comptà amb l’assistència d’una desena de participants que, a més a més de visitar l’hivernacle, van recórrer l’itinerari botànic d’este paratge natural municipal, dissenyat per AE-Agró, i van gaudir de les dues exposicions fotogràfiques instal·lades pels ecologistes a l’Aula Multiusos de La Costera, una amb les aus i altra amb els artròpodes més representatius d’esta muntanyeta de la Serra Calderona. L’activitat finalitzà amb un taller de bombes de llavors.

L’hivernacle de La Costera de Puçol, on es posarà en marxa un viver forestal a partir de 2015, ha sigut un dels projectes on Acció Ecologista-Agró Horta Nord ha invertit més esforços pel que respecta a la custòdia del territori d’este paratge natural municipal.

Els treballs de restauració d’este antic hivernacle van arrancar en abril, amb el reforçament de la seua estructura de ferro. Posteriorment, en el mes de maig, gràcies a la col·laboració del Col·lectiu Trellat, es va organitzar un taller de bioconstrucció amb canyes, que va permetre crear l’espectacular estructura interna de l’hivernacle.

El resultat d’esta primera fase del projecte es va presentar públicament durant la Jornada de Portes Obertes de La Costera, celebrada el 31 de maig.

Després de l’estiu, AE-Agró i el Col·lectiu Trellat van reiniciar els treballs de restauració de l’hivernacle, que s’han accelerat als mesos de novembre i desembre, durant els quals s’han construït uns murets de pedra i terra, s’ha instal·lat una xicoteta tanca de canyes i s’ha fet una séquia que creua l’hivernacle, i que té com a objectiu arreplegar l’aigua de pluja per a conservar la humitat en l’interior d’este futur viver forestal.

A més a més, s’ha revestit l’estructura amb algeps i s’ha complementat amb tubs de PVC, que fins ara estaven abandonats per la muntanya. Finalment, a principis de desembre es va instal·lar la coberta, un moment màgic per a tots els participants en este projecte.

Ara mateix, en l’interior de l’hivernacle ja podem trobar plançons de carrasca (Quercus ilex), surera (Quercus suber), murtes (Myrtus communis), fleixos valencians (Fraxinus ornus) i també delliris grocs (Iris pseudacorus). Fins i tot tenim també espècies de flora dunar com el passacamins marí (Polygonum maritimum), el cotonet (Otanthus maritimus) o la corretjola blanca (Calystegia soldanela).

A partir de 2015 esperem augmentar la producció d’arbres i arbustos autòctons, especialment forestals perquè, com van poder constatar el passat 20 de desembre, els participants en la inauguració de l’hivernacle de La Costera, este paratge natural de la Serra Calderona no ha escapat a la plaga d’escolítids (Tomicus destruens i l’Orthotomicus serosus) que està danyant greument les pinedes valencianes.

Informa: Miguel Crespo | Fotos: Acció Ecologista-Agró

017-invernadero-costera-1

08 Gener 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres