Per primera vegada en la història, Sant Antoni embolarà un bou el divendres 16 de gener a mitjanit

En la seua octava edició, les festes de l'Associació Cultural i Taurina Bou de Sant Antoni han aconseguit fer realitat un dels seus somnis: tindre un segon dia de bous al carrer, igual que la resta de comissions de Puçol. Encara que el seu cas és especial perquè no sols ho realitzen al gener (no a l'estiu i tardor com la resta) sinó que, a més, les dos jornades es realitzen a penes en 24 hores.

Fins a finals de 2007, el calendari taurí de Puçol finalitzava a l'octubre i ja no tornava a començar fins a Sant Joan, a finals de juny. Per això va ser ben acollida la iniciativa d'un grup de veïns del carrer Sant Antoni, molts d'ells vinculats a altres comissions taurines, una iniciativa que apostava per organitzar un cap de setmana taurí al gener, coincidint amb la festivitat del carrer.

Al gener de 2008 va començar la festa, no sols amb la intenció de recuperar el bou al carrer que es va perdre allà pels anys 70 del segle passat, sinó també amb el propòsit d'organitzar una festa per a tots els públics: missa, romeria pels carrers adjacents, xocolate, tancament infantil, carn a la brasa, repartiment de calderes, cavalcada i focs artificials van formar des del primer moment el programa de les festes, junt amb els dos actes que són la base: el bou al carrer i la foguera de Sant Antoni.

Sant Antoni ha sigut en estos anys l'única comissió que no compta amb una subvenció municipal per als festejos que organitza, els components de la mateixa subvencionen íntegrament el cost de tots els actes programats.

Però no es conformen amb el ja aconseguit i des de fa un lustre venien demanant un segon dia de bous al carrer, igual que la resta de les comissions que organitzen festejos taurins en la població: el 7 de setembre, El Barrio, l’Avenida, Barranquet i Hostalets.

Problemes d'horaris, permisos, assegurances i en general burocràtics han anat retardant la possibilitat d'aconseguir este segon dia, encara que, com explica Vicente Pérez en el llibre d'enguany: “Nosaltres tots estos anys ja teníem la solució per a fer bou el divendres, només volíem l'autorització corresponent, perquè els possibles gastos d'eixa embolada sempre ens havíem oferit a pagar-los els components de la comissió”.

I el divendres 16 de gener, a les 24 hores, per fi eixa embolada serà una realitat.

Un bou de Gerardo Gamón passarà a la història com el primer bou embolat el divendres nit, o, per a ser més precisos, en la primera hora del dissabte. Eixe mateix dissabte, a la vesprada, es realitzarà la tradicional entrada de caixons, la desencaixonada d'altres dos bous, l'embolada d'un jònec i, ja a la nit, dos embolades més.

El treball continuat de la comissió ha donat, una vegada més, els seus fruits i Sant Antoni comptarà amb dos sessions de bous embolats, encara que en només 24 hores. Sens dubte parlem d'una comissió especial i no sols pels seus bous i la seua àmplia programació d'actes per a tots els públics, sinó que els veïns viuen estes festes com una cosa molt seua.

Un exemple per a il·lustrar el que s'ha dit: el passat any la seu de la comissió va patir un incendi i part del mobiliari que utilitzen per a les festes es va perdre. La resposta no va tardar a arribar: el col·lectiu guanyador del premi en metàl·lic de la cavalcada que organitza Sant Antoni va donar els diners per a ajudar a restaurar la seu.

Un gran exemple d'implicació a fons amb la festa.

Programació d'actes:

Dijous, 15 de gener

19.00: Missa en honor a Sant Antoni; a continuació, romeria i cant d'albaes pels carrers Sants Antoni i Barreres.

Divendres, 16 de gener

17.30: Xocolate en el casal de la Falla Palau-La Torre i parc infantil patrocinat pel restaurant pizzería Ca Sergi.

18.30: Tancament de carretons i embolada d'un carretó per als més menuts.

19.30: Foguera de Sant Antoni, situada junt amb la muralla.

21.00: Carn torrada.

24.00: Embolada d'un bou de Gerardo Gamón.

Dissabte, 17 de gener

15.30: Entrada de caixons.

16.00: Desencaixonada dels bous Desgarrado (núm. 27 de la ramaderia La Tejera) i Napoleón (núm. 39 de Santa Ana). El bestiar per a tot el dia a càrrec de Gerardo Gamón.

19.00: Embolada d'un jònec.

23.30: Embolada d'un bou de la vesprada.

00.30: Embolada d'un bou de la vesprada.

Diumenge, 18 de gener

13.30: Repartiment de calderes en la muralla.

17.00: Gran cavalcada.

20.00: Castell de focs artificials i fi de festa.

Informa i fotos: Sabín | Disseny cartell: Comissió de Sant Antoni

025-sant-antoni-2014-1

08 Gener 2015
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres