“Puçol en la memòria”: un any de treball, un segle de la vida d'un poble

La reunió a finals de novembre de l'alcaldessa Merche Sanchis amb els tres components del Departament de Comunicació (Sergio, Sento i Sabín) junt amb els tres veïns que formen el comité tècnic del projecte (Manel Alonso, Sonia Pineda i Encarna Sebastiá) va servir per a definir el calendari final del llibre Puçol en la memòria, format per records, dades històriques i, sobretot, fotos del nostre poble en el passat segle.

 

A poc a poc anem coneixent detalls d'este projecte que va començar a caminar al març del 2014 i, de moment, ja sabem que el 23 de gener s'inaugura en la Casa de Cultura una exposició amb materials inèdits i que en la segona quinzena de febrer es presenta el llibre, que tindrà un total de 304 pàgines, en la sala d'actes de la Casa de Cultura.

Dos vesprades a la setmana es reunix en la Casa de Cultura el comité a càrrec del llibre per a revisar el treball que cada un ha realitzat per separat i seleccionar les fotos del capítol corresponent: Manel Alonso està escrivint els textos basats en la memòria que servixen d'introducció a cada tema; Encarna Sebastiá documenta cada capítol amb textos i dades històriques; Sonia Pineda busca informació sobre cada una de les fotos, a través d'entrevistes i el Facebook Puçol se mira.

Paral·lelament, pels matins, el Departament de Comunicació treballa en l'acabat del projecte: Sento Pascual s'ocupa del disseny del llibre, pàgina a pàgina; Sergio Maestro és l'encarregat de preparar les fotos i restaurar-les quan és necessari; i Sabín és l'enllaç entre matins i vesprades, coordina el treball d'ambdós grups i la documentació del projecte.

El llibre va començar amb l'arreplega de fotos entre els veïns que van voler cedir el seu material per a l'arxiu municipal: fins a l'estiu, més de 300 famílies van aportar material, en total s'han arreplegat més de 8.000 fotos, moltes repetides, per la qual cosa s'ha treballat amb unes 6.000 imatges distintes.

Després de les festes de setembre es van organitzar les fotos en capítols, encara que el nombre de capítols i fotos ha anat canviant segons les necessitats del projecte i la documentació arreplegada. Cada nova reunió ha suposat deixar de banda material. El comité coordinador sap que de les 6.000 fotos només unes 1.000 entraran en el llibre final… i a vegades és dolorós deixar de banda certes imatges.

Algunes de les decisions que està prenent el comité són doloroses per a les quatre persones que es reunixen dos vegades per setmana, em consta perquè m'l'han contat quan ens hem reunit per a veure com marxa el projecte”, explica l'alcaldessa Merche Sanchis. “Per exemple, una de les més difícils va ser decidir que totes les fotos en color quedaven fora i també aquells materials posteriors als anys seixanta. Cal donar prioritat al més vell, perquè correm el perill que eixes fotos i eixos testimonis es perden, així que este primer volum estarà dedicat al màxim antic… i treballarem en el futur perquè hi haja un segon volum amb el material més recent i les fotos en color”.

Des de novembre, cada dia en què es reunix el comité es dóna el vistiplau a un capítol (o es realitzen correccions per a una nova revisió posterior)... I després cada un torna a la seua tasca, pels matins o a les nits, quan cada u pot. Prepara la seua documentació, l'envia per mail als altres… i en la següent reunió volta a començar amb les revisions.

Al desembre, el llibre ha entrat en la fase de treball final: cal tindre llestes 304 pàgines al gener. Mentrestant, de les seleccions prèvies es continuen eliminant fotos: la mitjana és de deu pàgines i trenta fotos per capítol… encara que a vegades cal fer excepcions per la importància d'un tema concret.

Tot això sense passar-se del nombre total de pàgines, ni de pressupost, ni de temps.

Puçol en la memòria està sent el llibre més costós, més complex i més car editat per l'Ajuntament de Puçol, però també el que compta amb més col·laboradors (més de 300 famílies han aportat fotos), amb més gent treballant directament dia a dia (6 persones s'ocupen de les fotos, els textos, el disseny i la documentació) i, segurament, amb més públic esperant la seua aparició...

Però l'espera mereixerà la pena, segur.

Informa: Sabín |Fotos: Veïns de Puçol

fotos face

fotos face

1110-reunion-equipo-y-alcaldesa-3

11 Desembre 2014
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres