Artículo de Esquerra Unida del mes de octubre: “¿Qué és la taxa Tamer?”

Este és el text d'Esquerra Unida del mes d'Octubre, titulat Què és la taxa Tamer? El ple del 26 de març del 2012 va modificar el Reglament de Mitjans de Comunicació Local, aprovat en 2008, per a permetre la publicació d'un article mensual en la web municipal als partits polítics que es van presentar a les eleccions municipals i no van aconseguir representació en l'ajuntament.

És la taxa per prestació del servici metropolità de tractament i eliminació de residus urbans Per què va inclosa en el rebut de l'aigua? Això caldria preguntar-se'l al Partit Popular valencià.

Intentarem explicar el que pareix un impost d'usura inventat pel PP per a tapar forats de corrupció, el que ve sent tapar la merda (reciclar) que han cagat ells.

Fem història, en 2008 el forat d'EMARSA era evident inclús per a ells, llavors inventen esta taxa a fi de tapar el forat, el forat és massa gran i negre, per la qual cosa engul tot tipus de matèria inclús esta taxa anomenada TAMER, la taxa falla en la seua comesa i al juliol del 2010 el Partit Popular, que era l'amo des de 1995 decidix liquidar EMARSA per estar en fallida (especialistes a liquidar).

La dissolució destapa el forat que en un principi era de 17 milions d'euros i que al final de la investigació judicial va ascendir a al voltant de 30 milions d'euros o 23 segons altres fonts —la xifra és el de menys—, en la que es va imputar en primera instància a 16 peperos i el seu president (d'EMARSA) al cap (Enrique Crespo, alcalde de Manises) per malversació, estafa continuada i delictes societaris, es va descobrir que els gestors d'EMARSA (PP)van pagar quantitats milionàries per servicis i subministraments inexistents (presumptament) a 35 empreses, algunes d'elles vinculades a alguns de dits gestors (PP) i que a més carregaven els seus gastos de luxe a EMARSA (dinars en restaurants de luxe, viatges a l'estranger amb tota la seua família en hotels de 4 i 5 estreles, compres en supermercats, etc.).

També van eixir a la llum els seus milionaris salaris i salaris pagats a gent que només anava per EMARSA els dies de cobrament (regidor d'urbanisme de Moncada), però tot això seguix el seu curs, ja se sap la justícia amb esta gentola és més lenta que amb una altra gent.

Esta és la merda que paguem amb la TAMER, ara tractarem d'explicar un poc el rebut de l'aigua, un altre frau que hauria de ser investigat, este d'Aigües de València, no a Puçol si no a nivell més general.

Què és l'EMTRE? És l'Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus, s'ocupa de la gestió d'ecoparques, abocadors, plantes de tractament de residus i plantes de valoració i compostaje.

La taxa s'explica en dos trams inexplicables que graven el consum excessiu (per a ells) d'aigua, cosa inexplicable que et foten per gastar més aigua de què ells pensen que hem de gastar i ells es gasten els diners en restaurants, viatges i la resta de. Dos trams A i B.

El tram A grava el consum d'aigua per davall de 65 metres cúbics a l'any estipulat en un total de 49 euros a l'any (4,08 € al mes).

El tram B grava el que consumisques per damunt de 65 metres cúbics d'aigua a l'any i ací ve la injustícia més flagrant, si consumixes 66 metres cúbics pagues 123€ a l'any (10,25€ al mes) i si consumixes 100 metres cúbics d'aigua a l'any pagues… el mateix.

L'abús es basa en el total desconeixement de la població, ja que pràcticament ningú mira el rebut de l'aigua i molt menys l'estudia, intentarem explicar-lo perquè la gent es fixe un poc i puga corregir el seu consum d'aigua, si està prop de poder-lo baixar.

Primer apartat:

Al dors de la factura ve el detall: en la meua primer està el consum trimestral de 22 m'a3 0,396 €, el que fa un total 8,71€. Este és el consum d'aigua, el que val en realitat el que hem gastat al trimestre.

En segon lloc una quota fixa de servici de 12,10 €: és una quota de mínims, si no obris l'aixeta en 3 mesos la pagues igual i així s'asseguren un ingrés.

En tercer lloc ve la conservació del comptador/aforament: és una espècie de lloguer de comptador amb un import de 2,55 € que a l'any i suposa un gasto fix de 10,20 €  euros, excessiu de totes, totes, encara que a simple vista parega poc. Segur que ens ix més barat comprar-lo.

En quart lloc està la quota de consum del clavegueram: una altra quota fixa, més acord en preu al servici prestat, amb un import de 2,64 € mensuals, o siga, uns 10 i pic euros a l'any.

Després ve l'IVA corresponent, l'impost per a l'estat, que servix per a regular l'economia i esprémer a tots en general.

Al final, 26 € corresponent al servici de subministrament d'aigua i clavegueram.

Segon apartat:

Detall de taxes i cànons, un apartat del més especulatiu, en primer lloc ens trobem inserida a el rebut de l'aigua la taxa TAMER de reciclatge que res no té a vore amb aigua i clavegueram. La meua del tram B doncs tinc un gasto anual de 73 m3, per tant 30,75 € que pararan a l'EMTRE.

Ara entra en joc la Generalitat Valenciana, que també vol cobrar de l'aigua i el clavegueram.

Quota de consum cànon de sanejament de 22 m'a3 0,40€ total 8,80 €. Anem el mateix que ens costa l'aigua que nos cobra Aigües de València i un poquet més nos cobra la Generalitat. Per a aclarir-nos: se ens doblen el preu per a repartir-lo entre dos, després diuen que l'aigua és cosa dels ajuntaments i l'única cosa que fan és recaptar i repartir… i damunt ens venen a una empresa privada.

Quota de servici cànon de sanejament: també és una quota fixa de 10,63 €. Açò no sé per què el cobren, si les competències són de l'ajuntament per què els usuaris hem de pagar un cànon a la Generalitat que mai revertirà en la nostra població?

Per la qual cosa creiem que l'aigua s'està corrompent a allò gran, donant contractes a empreses com a Aigües de València la competència de la qual en la nostra comunitat és nul·la, ningú els fa ombra i presentant a la licitació empreses afins d'altres comunitats per a dissimular i passar per damunt de l'ajuntament, el qual pensa que tot està bé i que no hi ha res rar.

Tot açò no sabem si és il·legal però és poc ètic i poc edificant.

Al final el meu consum d'aigua és de 8,71 € i el clavegueram 2,64 €: uns 11€ i pic és el consum real, el que s'ha de pagar per l'aigua.

De la resta, o siga, d'impostos paguem 30,75 € a l'EMTRE perquè es gasten en dinarots, viatges, etc. Paguem a la Generalitat Valenciana 19,43 € per res, doncs les competències són dels ajuntaments i paguem 2,89 € a l'Estat per l'IVA, creiem que hem estat molt de temps dormits.

Just ara començarà el juí oral, esperem que amb èxit per a la democràcia i la justícia social, que el cas EMARSA estiga sobre la taula és encoratjador per a la gent honrada.

Esperem que açò servisca perquè la gent s'assabente de les coses, nosaltres continuarem treballant per al poble i no en el seu contra, gràcies.

Una opinió d'Esquerra Unida

11 Novembre 2014
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres