Maria García-Lliberós presenta el seu llibre “Babas de Caracol” en el Club de Lectura de Puçol

La Biblioteca Municipal organitza cada mes activitats destinades a potenciar la lectura entre els alumnes dels col·legis i entre els usuaris de biblioteca, per mitjà del Club de Lectura. La pròxima cita, una tertúlia literària amb perspectiva de gènere, el 21 de novembre a les 20.30 hores, amb la presència de Maria García-Lliberós i el seu llibre Babas de Caracol. Ens ho conta Rosa García, la bibliotecària.

Considerem l'escriptura, la literatura, la biblioteca i la lectura espais d'oci, de reflexió, d'il·lustració i d'igualtat.

La literatura al llarg de la història ha sigut obra de barons. Per això, sens dubte, les experiències masculines així com les relacions dels hòmens entre si, amb dones o sobre dones, estan àmpliament representades en la literatura, mentre que les experiències femenines són escasses i fortament estereotipades.

Esta situació està començant a canviar a mesura que s'incrementa la presència d'autores en la creació literària. Amb les seues obres han contribuït a renovar la literatura tradicional aportant nous temes, perspectives, personatges... així com a il·luminar-nos amb experiències femenines abans absents, com la maternitat i temes relacionats (embaràs, part, avortament, adopció, criança...) o les relacions mare-filla, amigues, rivals...

No obstant alguns crítics, hòmens immersos en les inèrcies del sistema patriarcal, que devalua tot allò femení, critiquen les escriptores (i de pas a les lectores) perquè segons ells degraden el cànon literari (fet per hòmens) i releguen estes experiències a una escriptura subalterna o de segona categoria, qualificant-la pejorativament de literatura de, sobre i per a dones.

En les pròximes reunions debatrem i coneixerem àmpliament este procés a través de la lectura d'autores com Laura Freixas: escriptora, compiladora i investigadora del paper de la dona en la literatura que denúncia els prejuís misògins i reivindica el prestigi de la literatura escrita per les dones, tan universal com l'escrita pels barons.

Coneixerem també les aportacions d'algunes literates com Carmen Martín Gaite, Ana María Matute o Alice Munro, que van innovar gèneres, estils, personatges, temes, van inventar llenguatges i van crear escoles a través de les seues obres que actualment formen part del patrimoni literari universal.

Prestarem especial atenció al conte i a la novel·la autobiogràfica, reconeixent el valor de les experiències personals i la necessitat de recerca de la identitat i del significat de ser dona de moltes d'estes autores que van reflexionar a través de la creació literària sobre les seues dos identitats: la viscuda i l'atribuïda per altres.

Com a novetat comptarem amb la presència de l'autora Maria García-Lliberós que amablement s'ha oferit a presentar-nos la seua novel·la Babas de Caracol. Esta sessió especial serà el divendres 21 de novembre, a les 20.30 hores, com sempre en la Biblioteca Municipal, situada en la Casa de Cultura.

Informa: Rosa García |Disseny cartell: Sento Pascual |Foto: Sergio Maestro

1023-rosa-garcia-1

11 Novembre 2014
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres