Centre Especial d'Ocupació d'ADIS: treball per als discapacitats de Puçol

Rafa, Eli, Juan Carlos, Mireia, Jaime, Iván i Luis són els 7 membres de l'Associació de Discapacitats de Puçol (ADIS) que ja estan treballant a temps parcial i amb Seguretat Social, gràcies a l'esforç conjunt dels pares de l'associació, l'ajuntament, el lideratge de l'exfutbolista Pepe Claramunt i el suport econòmic d'empreses com Iberiana.

Durant els últims 11 anys, el conveni anual entre ADIS i l'Ajuntament de Puçol ha permés desenvolupar projectes i servicis dirigits a la integració social dels membres de l'associació, gràcies a activitats com a teràpies, piscina, pis tutelat, tallers…

Però la clau per a la integració de les persones amb discapacitat és el treball, que aconseguisquen una ocupació que els faça sentir-se útils”, explica la regidora de servicis socials, Eloísa Rosa. “Per això hem treballat els últims anys amb centres especials d'ocupació, com Flisa o Servidisca, perquè contractaren veïns de Puçol”.

Però faltava crear un centre especial d'ocupació ací, a Puçol. I per a això no bastava amb el suport municipal, sinó que feia falta la implicació dels pares de l'associació i el suport extern de persones o empreses disposades a apostar per la integració completa de persones amb alguna discapacitat física o psíquica.

I eixe centre va començar a donar els seus primers passos després de les Falles d'enguany, quan Pepe Claramunt va ampliar les activitats que ja desenvolupava per a ajudar els alumnes d'ADIS (com el torneig de futbol solidari durant les festes) i, amb ajuda d'empreses com Iberiana, va aconseguir posar en marxa un curs de formació pel qual han anat passant tots els alumnes de l'associació.

Eixos xics poden fer coses i necessiten treballar, només els feia falta un xicoteta espenta”, explica Pepe. “Així que estem buscant empreses que necessiten tasques d'empaquetatge o xicotetes activitats manuals que puguen realitzar els xics ací, en el Centre Especial d'Ocupació d'ADIS”.

Centre que s'ubica en les instal·lacions de l'antic centre d'acollida i que ha sigut cedit per l'ajuntament com a part del conveni anual de col·laboració. Per allí han passat tots els alumnes d'ADIS al llarg d'estos mesos per a provar, perquè no tots tenen la capacitat i l'aptitud necessària per a poder treballar en una xicoteta cadena de muntatge.

Perquè tot estiga en orde, mares com a Pilar i Vicen tiren una mà a l'hora d'organitzar els treballs amb els xics, alhora que coordinen la presència d'altres veïns amb discapacitat que acudixen al centre per a col·laborar i realitzar el seu període de proves, com els alumnes del grup de convivència o els del taller d'habilitats socials.

El centre està obert a qualsevol tipus de treballs manuals d'empaquetatge o en cadena i ara el treball de Claramunt se centra a localitzar empreses interessades a col·laborar amb estos veïns. Mentrestant, també ha cedit un camp de la seua propietat perquè els xics d'ADIS proven altres tasques en l'horta, a l'aire lliure, perquè continua pensant que tota ajuda a estos jóvens és poca.

El nostre objectiu és augmentar les hores de cada alumne i contractar més jóvens del poble amb algun tipus de discapacitat a partir de l'any que ve. Sempre amb contracte legal, Seguretat Social i treballs adaptats a les seues característiques”, finalitza Pepe. “Per a això necessitem el suport d'empreses disposades a tirar una mà a estos veïns que tanta il·lusió posen a l'hora de treballar”.

El diu el que fóra capità de la Selecció Espanyola de futbol fa 40 anys, una persona que cada matí es pega una volta pel Centre Especial d'Ocupació d'ADIS, per a esmorzar amb els seus xics, donar-los ànim i estirar el carro… com en els vells temps: en el centre del camp i donant suport al joc de la resta de companys.

Quaranta anys després, Claramunt continua sent el líder de l'equip.

Informa i fotos: Sabín

fotos face950-centro-especial-empleo-4

29 Octubre 2014
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres