Un curs per a 21 dones que aspiren a trobar ocupació en els hotels de la comarca

El dimarts 14 d'octubre, mentres en un aula de la Casa de Cultura un grup de 23 dones realitzava el balanç del Programa Clara (organitzat amb l'Institut de la Dona i el Fons Social Europeu), en una altra aula eren 21 alumnes les que començaven un curs de cambrera de pis. Un exemple del ritme a què se succeïxen les activitats del Programa de la Dona: sempre hi ha dos projectes en marxa, com a mínim.

Fa tres anys, es va posar en marxa un ambiciós projecte des de l'Àrea de Benestar Social: organitzar un ampli catàleg de cursos, xarrades, tallers i activitats amb l'objectiu que les veïnes de Puçol pogueren compaginar les seues tasques familiars amb la seua reintegració en la vida social i laboral del municipi.

En principi ens dirigíem a aquelles dones que havien abandonat els estudis i el treball per a atendre els fills o a familiars malalts”, explica Eloísa Rosa Martínez, la regidora de la dona. “Una vegada finalitzada eixa tasca com a mare, filla, cuidadora, infermera i no sé quantes coses més, eixes veïnes volien una formació i una orientació per a tornar al dia en data la població i, si era possible, facilitar la seua inserció laboral”.

Així va nàixer el Programa de la Dona, un projecte que organitza cursos i tallers formatius dirigits a dones, encara que també poden participar hòmens, i, al mateix temps, es combina amb altres accions municipals, com el Programa Clara, dependent del Fons Social Europeu i de l'Institut de la Dona, que s'ha impartit al llarg del 2013 i 2014.

El Programa de la Dona impartix tres tipus de cursos: els cursos-café, d'un dia, destinats a millorar la relació i l'autoestima de les participants; els cursos específics, que oferixen una formació complementària per al dia a dia; i els cursos professionals, que es prolonguen al llarg de diversos mesos i que permeten millorar el currículum per a adquirir un lloc de treball.

Entre setembre i octubre ja hem impartit alguns d'ells, com el de maneig del mòbil, el de globoflexia o el de cuidat de la imatge personal; i han començat altres que es prolongaran tot l'any, com el taller de teatre”, continua Eloísa. “Però al llarg d'estos anys hem aconseguit reunir un grup de tres-centes dones que van participant en un o altre i per això programem a vegades diversos cursos al mateix temps: tenim una àmplia demanda que absorbix totes les propostes”.

Diversos al mateix temps i, a ser possible, que s'ajusten a les peticions que les pròpies alumnes van realitzant, peticions orientades a matèries que tenen hui en dia una eixida laboral més fàcil.

Bon exemple d'estos cursos amb perspectives de futur és el de cambrera de pis, que va començar el 14 d'octubre, té una duració de 36 hores i permetrà a les 21 alumnes inscrites conéixer la realitat del sector de l'hoteleria, on hi hi ha treball, sobretot en èpoques puntuals amb major demanda, com a Nadal i estiu.

L'empresa que gestiona els cursos, ASC (Ajuda Social Castelló), no ha buscat un professor ni un plantejament teòric, sinó que l'encarregada d'impartir les classes és Amparo Renau, una experta en la matèria que ha sigut molts anys governanta de distints hotels i hui impartix cursos per a associacions i col·lectius del sector.

Com a part de la seua formació, les alumnes realitzaran pràctiques en hotels de la zona, una cosa fonamental per a la regidor, perquè “confiem que esta experiència real els servisca per a ser cridades més avant pels mateixos hotels en què ja han estat, cridades que poden arribar en eixes dates nadalenques o estiuenques que el sector aconseguix una gran ocupació i crea empleo, encara que siga estacional”.

De moment el curs serà la seua targeta de presentació; si els resultats són els esperats, potser podrà obrir algunes portes a estes 21 veïnes que esperen treballar algun dia en els hotels de Puçol i el seu entorn.

Informa i fotos: Sabín

fotos face

939-curso-camarera-piso-2

16 Octubre 2014
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres