Una plaga amenaça els pins del Paratge Natural Municipal La Costera

El dissabte 27 de setembre, amb motiu de la Setmana Europea de la Custòdia del Territori, el col·lectiu comarcal d'Acció Ecologista-Agró Horta Nord reinicià els voluntariats mediambientals en el Paratge Natural Municipal de La Costera de Puçol. Com en anys anteriors, la primera activitat de la temporada anava a consistir a revisar les caixes-nius per a ocells insectívors que els ecologistes tenen instal·lades en esta muntanyeta de la Serra Calderona. Tanmateix, el gran protagonista del voluntariat no va ser cap ocell, sinó el Tomicus destruens, un minúscul coleòpter que amenaça la supervivència dels pins en este paratge que està baix la custòdia del territori d'AE-Agró.

Amb motiu de la Setmana Europea de la Custòdia del Territori, el passat dissabte 27 de setembre, el col·lectiu comarcal d'Acció Ecologista-Agró Horta Nord convocà la primera activitat de la temporada 2014-2015 de voluntariats a La Costera de Puçol.

La cita tenia dos objectius: revisar les caixes-niu per a ocells insectívors que els ecologistes col·locaren en 2011 en este paratge natural municipal i, especialment, confirmar o descartar la presència del coleòpter Tomicus destruens en este racó de la Serra Calderona. Per desgràcia, es va constatar la presència d'este minúscul però letal escarabat, que posa en risc la supervivència dels pins blancs (Pinus halepensis) en el paratge natural municipal de Puçol.

Tal i com va explicar l'agent mediambiental de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient que AE-Agró va convidar a participar en l'activitat, actualment nombroses pinedes del País Valencià estan sofrint l'atac d'esta plaga forestal. A conseqüència de l'estrés hídric que patixen els arbres després de mesos de sequera, el seu estat és molt dèbil i són incapaços de resistir l'envit del Tomicus destruens.

La defensa natural del pi davant d'este minúscul coleòpter, que perfora la corfa del seu tronc per a alimentar-se de la seua sàvia fins que mata a l'arbre, és la resina. Amb esta substància, el pi aconseguix taponar els forats que el Tomicus destruens barrina en la seua corfa i, a més a més, atrapar els coleòpters. Tanmateix, degut a la manca de precipitacions, els pins estan tan dèbils que no poden generar prou resina per a defensar-se dels milers d'escarabats que els ataquen.

AE-Agró, que este mateix mes de setembre va alertar a l'Ajuntament de Puçol, propietari del paratge, de la possible presència del Tomicus destruens a La Costera, ha demanat a este consistori que sol·licite ja ajuda a la Conselleria de Medi Ambient per a posar en marxa urgentment un pla per a controlar esta plaga forestal. Des d'AE-Agró, entitat que custodia La Costera, esperem que l'ajuntament no perda el temps, perquè quan més tard actuem, més pins moriran en esta muntanyeta que és el pulmó verd de Puçol.

ENTRA EN ACCIÓ AMB AE-AGRÓ.

Informa: Miguel Crespo | Fotos: Acció Ecologista-Agró

911-plaga-la-costera-3

13 Octubre 2014
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres