Des de 1981, l'Escola Municipal de Dolçainers i Tabaleters de Puçol

Creada en 1981, és una de les escoles municipals més veteranes de la població. En el seu llarg camí, no sols ha participat amb les seues sintonies en directe en la majoria d'actes festius i culturals durant més de tres dècades, sinó que ha gravat un casset i dos CDs, ha actuat en multitud de pobles i inclús ha acompanyat a il·lustres com Al Tall en la seua despedida.

Va nàixer com Escola Municipal de Tabal i Dolçaina al juliol de 1981, per iniciativa del regidor Josep Mª Iborra i l'alcalde Josep Vicent Cuello, amb l'objectiu d'iniciar als jóvens i adults en el coneixement dels instruments, la música i el folklore tradicional valencians.

Des del primer curs va comptar amb un ampli nombre d'alumnes i ja en les festes d'eixe any, 25 alumnes amb molta il·lusió van realitzar un històric cercavila per a mostrar els seus coneixements. Encara que la consagració va arribar en 1982, al participar en els Aplecs del 25 d'abril i del 9 d'octubre, una cosa que han mantingut en la seua agenda anual.

En 1983 van organitzar el primer Aplec de dolçainers, que va reunir a Puçol a reconeguts experts de la Comunitat Valenciana, els que van recórrer tots els carrers del poble, obtenint una àmplia ressonància en els mitjans de comunicació.

En 1985 gravem el nostre primer disc, en realitat una casset, amb temes tradicionals i populars amb arreglaments del mestre Xavier Ahuir, i els alumnes de l'escola com a intèrprets, quan llavors teníem entre 8 i 16 anys”, recorda Josep Miret. “Va ser una gravació que ens va donar prestigi dins del món de la dolçaina, una cosa que hem sabut conservar amb el treball quotidià. Encara que hui està descatalogada, és una gravació històrica on s'arreplegaven temes com la Rapsòdia del PV, la Xàquera Vella, la Moixeranga o el Cant dels maulets, entre altres, a més d'una dansa completa en la segona cara”.

En el seu llarg currículum d'estes tres dècades trobem les seues actuacions en les entrades de moros i cristians d'Alcoi i altres poblacions valencianes. De fet, les actuacions en altres poblacions han sigut habituals, inclús realitzant concerts en cadafales per a demostrar les possibilitats del tabal i la dolçaina, o participant en concerts dins dels intercanvis culturals amb Noisiel (França), Allumiere (Itàlia) o ciutats espanyoles com Miajadas, Cadis o Bilbao.

També han sigut habituals les col·laboracions amb altres col·lectius. Així, alguns membres de l'escola formen part de la Colla de Dimonis de Massalfassar; i altres han tingut l'honor de tocar en l'últim concert Del Tall, celebrat el passat any en el Palau de Congressos de València.

I donada la nostra llarga, alguns hem acabat com a professors de matèries com tabal o dolçaina en altres poblacions, o inclús n'hi ha que formen part de grups especialitzats en ‘folk', teatre o música en valencià, com Urbalia Rurana, Escandall, Titani, Infussió, Joglogoliards o el propi Al Tall, del que Xavi Ahuir és un dels seus creadors”, matisa Miret.

Entre concerts en solitari o en grup i classes en l'escola, més de 600 alumnes han passat per Puçol i les altres poblacions que compten amb professors formats en l'escola municipal: El Puig, Massamagrell, Rafelbunyol, Algimia, Quartell, Petrés, Alcoi i Cabanes.

De tot això queden com a testimoni per a la història dos CDs: el primer es va gravar en 2001, en el 20é aniversari de l'escola, amb Xavier Ahuir dirigint peces no sols clàssiques, sinó també algunes compostes pels alumnes de l'escola. El segon es va gravar coincidint amb el 30é aniversari, amb el mateix director i amb la participació dels alumnes de l'escola en aquell 2011.

Encara que per a ells res pot igualar a un directe, com podrem comprovar en la seua pròxima actuació: el 9 d'octubre en el cercavila matinal.

En la matinal del 9 d'octubre portem molts anys actuant l'escola de Puçol i altres escoles amigues, fins a aconseguir quasi un centenar de participants entre dolçainers, tabaleters, els components de l'Escola Municipal de Danses i els grups de danses invitats. És un gran espectacle que ningú hauria de perdre's”, finalitza Miret.

Informa: Sabín

865-tabal-dolcaina-1

07 Octubre 2014
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres