Santa Marta, les festes de l'alegria, identitat i concòrdia

Un grup de set festeres és l'encarregat enguany d'organitzar les festes de Santa Marta: dos caps de setmana en què es concentren presentació, discomòbil, parcs infantils, jocs de taula, sopar popular, varietats, missa, mascletà, paella gegant, processó, castell… i sense programar actes els dissabtes, perquè eixe és el dia reservat als bous al carrer.

Amb la creació de la segona parròquia a Puçol, a mitjan segle passat, va nàixer també una celebració entorn de la seua festivitat, el primer diumenge d'octubre, dia de Santa Marta, la patrona de l'hospitalitat i, per tant, dels hostaleria.

A diferència de les festes populars i patronals, que se celebren a principis de setembre, entorn del 8 de setembre, festivitat de la Mare de Déu al Peu de la Creu, ací no són els festers els que porten la veu cantant, sinó elles, les festeres. I no hi ha un interés en les grans celebracions, tot és més discret, més íntim, amb la modèstia pròpia de què es guien per l'hospitalitat

Encara que igualment costós.

Portem tot l'any treballant per a poder tirar endavant les festes: repartint cartons i loteria, organitzant esdeveniments, venent detalls, montant barres en altres festejos, buscant publicitat per al llibre i després repartint-lo a canvi de la voluntat”, afirma Maribel Romero, una de les festeres d'enguany. “És un treball que no és difícil, però necessites interés i ganes. I, sobretot, si no treballes, no traus diners per a pagar les festes”.

Contundent quan parla de la quantitat de treball i del poc que a vegades es té en compte eixe esforç: no tot el món accepta cartons, pocs s'animen a quedar-se loteria tots els mesos, les festes que organitzen en els locals de la població a penes deixen dividends, les misteres i els mocadors es venen ara en festes, les barres exigixen molt de temps i dedicació precisament quan tots els altres estan de festa.

Amb tot, les set jóvens han tret avant el seu particular desafiament, en part gràcies al suport dels seus acompanyants en les festes, que també han treballat el seu.

La programació d'actes va començar el dijous 25 amb la presentació de les festeres i festers en l'església. L'endemà, discomòbil i, eixe primer diumenge, parc infantil en l'antiga estació de Renfe.

Per al segon cap de setmana, queden els actes populars per al divendres: els jocs de taula, el sopar popular i la nit de varietats amb Regina do Santos en l'avinguda Font de Mora. I el diumenge, 5 d'octubre, festivitat de Santa Marta, els actes religiosos: cercavila, missa, mascletà i solemne processó a la vesprada; comptant a més al migdia amb la paella gegant en la Travessia del Vallet.

Si vols veure la programació completa, els articles històrics i les imatges de les festeres, ací tens el llibre de festes de Santa Marta en versió digital:
http://issuu.com/sabin-sento/docs/santa_marta_2014.

Informa: Sabín | Disseny cartell: Sento Pascual | Fotos: Sergio Maestro

fotos face

fotos face

fotos face

905-presentacion-festeras-1

02 Octubre 2014
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres