Els desnonaments es poden evitar: polítics, associacions i veïns s'unixen a Puçol perquè no hi haja ni un més

El ple del 29 d'abril va aprovar per unanimitat crear la Mesa Antidesnonaments de Puçol, una iniciativa de la plataforma Pásalo que està sent recolzada per tots els partits polítics de la població i altres col·lectius que tenen clar que la majoria de desnonaments es poden evitar si els afectats s'informen, busquen l'ajuda necessària i s'actua a temps.

El 80% dels desnonaments són il·legals. Si els veïns tingueren suficient informació i buscaren ajuda a temps no s'executaria cap desdonament més i això és el que volem aconseguir a Puçol enguany amb la Mesa Antidesnonaments”.

Les paraules són de Miguel López, representant de la Plataforma d'Acció Solidària Pásalo en la Mesa Antidesnonaments que ha començat a funcionar al maig, després de l'aprovació unànime en el ple municipal a finals d'abril de la proposta presentada per la plataforma.

Falta informació i decisió: només combatent ambdós carències es pot aconseguir que Puçol es convertisca en 2014 en un poble sense desnonaments. I per a aconseguir-lo han unit les seues forces grups polítics de totes les ideologies junt amb col·lectius conscienciats en la lluita per un món més just i l'Ajuntament de Puçol, que s'ha compromés a difondre per tots els mitjans possibles l'existència de la mesa i tota la informació sobre els desnonaments, perquè qualsevol veí que puga veure's afectat en un futur s'informe ja.

Per a facilitar que qualsevol puga acostar-se qualsevol dia a qualsevol hora, s'han habilitat dos punts d'informació: l'Àrea de Benestar Social, en l'antiga estació de Renfe, el telèfon del qual és el 961 466 145; i la plataforma Pásalo, en l'Ateneu de Puçol, en el carrer Padre Buenaventura, o telefonant al 961 424 636.

Actuar com més prompte millor

Els afectats per la hipoteca poden arribar a passar per tres fases: la primera, quan complixen amb tots els rebuts i el banc no fa res; la segona, des que deixa de pagar fins que el tema arriba al jutjat; i la tercera, quan s'inicia el procés judicial.

La majoria dels afectats només demanen ajuda quan els arriba la notificació del jutjat i llavors ja és massa tard, tot i que encara hi ha un termini de quinze dies perquè se li nomene un advocat d'ofici… el que succeïx és que molts deixen passar eixe termini legal i llavors és molt difícil paralitzar un procés de desdonament”, explica José Luis García, coordinador de l'Àrea de Benestar Social de l'ajuntament.

Precisament l'ajuntament està actuant des de fa anys en el tema dels desnonaments, fonamentalment com a mediador de tots els veïns de Puçol, “encara que només tenim informació de què són usuaris de Servicis Socials, per la qual cosa hi ha veïns de què no tenim constància i per això no arribem a actuar a temps: sol·licitar ajuda com més prompte millor és clau per a aconseguir resultats”, apunta la regidora Eloísa Rosa Martínez.

Acostar-se a l'Ateneu o a l'antiga estació de Renfe com més prompte millor, inclús quan s'estan pagant les quotes puntualment, però un intuïx que hi haurà problemes a mitjà termini, potser perquè se li va a acabar el contracte i no hi ha perspectives de renovació. Heus ací el moment ideal per a començar a moure's.

Perquè gran part dels afectats són veïns que mai han tingut problemes de treball ni econòmics, però amb la crisi la seua situació ha canviat i no tots estan disposats a demanar ajuda, bé per por o per vergonya… fins que és massa tard.

Jo sé que no tinc la culpa, perquè sempre he estudiat i he tingut ocupació, però ara porte temps sense treballar i em sent responsable, pel que em fa vergonya acudir a buscar suport”, confessa un dels afectats. “Abans hem acudit als familiars, però arriba un moment en què a ells també se'ls acaben els recursos. Un moment molt dur”.

Eixe moment en què unisc ha de triar entre pagar la hipoteca o donar de menjar als fills, probablement el moment més dur en la vida de qualsevol família.

Podria sonar melodramàtic, però són casos reals. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca té actualment notícies de 30 casos a Puçol, als que s'unix altres el problema de la qual és la plusvàlua: han donat la casa com a pagament del deute, però ara els reclamen la plusvàlua d'eixa transacció, una altra incoherència del sistema. Una més.

La Mesa Antidesnonaments es reunix una vegada al mes en l'Espai Social Martínez Coll, però també la pot convocar qualsevol dels seus components davant d'un cas urgent. En la seua primera reunió ja han establit els primers passos a donar: primer, demanar un interlocutor vàlid en cada banc, algú amb qui parlar per a tots els casos vinculats a eixa entitat; i segon, començar a informar tots d'una idea bàsica: un desdonament és com un càncer, una cosa que es pot detindre si es descobrix a temps i es prenen les mesures oportunes.

Si tens dubtes, acudix a informar-te l'Àrea de Benestar Social o a Pásalo. Et jugues ta casa, la teua llar i la de la teua família.

Informa i fotos: Sabín

fotos face

476-mesa-antidesahucios-1

28 Maig 2014
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres