Tiko i Mónica tornen de Nepal amb un projecte solidari per a portar aigua a una escola

Vicente Esteve i Mónica Donnellan han estat un any més a Nepal, participant en un projecte de cooperació internacional.Després de la seua estada se'ls va quedar acanada una espina: un col·legi en què han estat treballant no té aigua, els xiquets han d'anar a buscar-la al riu, lluny del poble, una cosa impossible quan arribe l'època dels monsons... Per a portar aigua a eixe col·legi han organitzat el 5 d'abril una jornada solidària en l'Espai Jove. Ens el conten ells mateixos.

Nepal ens va cridar novament. Després de tres anys des de la nostra primera visita, vam decidir reprendre el nostre treball de voluntariat en el país dels Himàlaia.Què tant ens agrada allí? La veritat és que la diversitat de cultures, religions i naturalesa ens va deixar enamorats des del primer moment. Però darrere de la bellesa dels paisatges i els rostres de somriures infinits hi ha històries de pobresa i lluita constant per sobreviure.

Nepal està entre els països més pobres del món, amb més d'un 50% de la població guanyant per davall dels 2 dòlars al dia. El nostre treball voluntari amb la Fundació Solidària TAI potser només siga una gota d'esperança en un oceà de pobresa, però la gratitud dels nepalís i els resultats positius de la nostra col·laboració fins ara són la raó per a continuar treballant junts.

Des de la Fundació Solidària TAI ens hem centrat en el treball amb la infància, donant xicotets passos perquè tinguen un accés més just a  l'educació. Fins ara, TAI ha centrat la seua ajuda en col·legis públics de la capital, on la sobrepoblació és un problema greu  que resulta en unes condicions per a l'estudi que disten molt de ser les adequades.

En el nostre últim viatge vam tindre la sort d'eixir de la capital i començar a col·laborar amb un col·legi rural: El col·legi rural de Baljoti és un xicotet col·legi estatal en el poble de Bhabar, a 200 quilòmetres a l'oest de Kathmandu, l'únic accés al poble es fa travessant un llarg pont penjat sobre un enorme va riure que entravessa Nepal des dels Annapurna fins a la frontera amb Índia.

Les pèssimes inversions públiques en educació creen molts problemes en els col·legis públics, sobretot rurals, però en Baljoti pares, professors i veïns del poble van treballar junts amb molta il·lusió per a construir aules noves i un bany. Deu anys més tard, el nou col·legi està en ple funcionament però els continua faltant un element bàsic: L'AIGUA.

No tenen aigua corrent per a poder beure, llavar-se, utilitzar els banys en condicions i portar una higiene adequada.La font d'aigua més pròxima està a quasi un kilòmetre i tots els dies, sobretot les xiquetes perden hores de classe anant a omplir cànters d'aigua i carregar-los fins al col·legi. Esta dramàtica situació porta a problemes de salut per falta d'higiene i manté les xiquetes allunyades d'una educació justa.

TAI vol ajudar allí on hi haja necessitat i el cost de fer una canalització d'aigua des del brollador fins al col·legi és massa elevat per a ells. És per això que estem organitzant una Jornada Solidària per al 5 d'Abril en l'Espai Jove de Puçol, i els fons que es recapten eixe dia es destinaran íntegrament a finançar este projecte.

Per què ajudar “fora” amb tot el que cal fer ací? És una cosa que molts es pregunten. La Fundació Solidària TAI porta més de 4 anys treballant a València amb dones amb fills i sense recursos, formant-les per a ajudar-los a trobar millors oportunitats de vida.Una xicoteta part del pressupost es destina a Nepal i els beneficis que reporta el nostre treball allí són mutus: a més d'ajudar-los a ells, nosaltres aprenem molt d'altres formes de viure i encarar els moments difícils.

En la Jornada del 5 d'Abril hem volgut donar protagonisme especial a artistes i artesans de Puçol que solen tindre poques oportunitats per a promocionar-se i vendre els seus productes. Acudir el dia 5 es convertix per tant en una doble causa: apostar pel comerç i la creativitat local alhora que col·laborem per acostar l'aigua a esta escola del Nepal.

T'esperem!

Informen i fotos: Vicente Esteve i Mónica Donnellan | Cartell: Chema Esteve

fotos face

233-tiko-y-monica-en-nepal-3

27 Març 2014
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres