Els primers veïns ja han portat les seues fotos a l'ajuntament per a participar en el llibre de Puçol en el segle XX

Tres institucions, tres coordinadors i milers de veïns faran possible amb el seu esforç i col·laboració que la història de Puçol en el segle XX puguen consultar-la les generacions futures en un volum amb nombroses fotografies aportades pels ciutadans, encara que també comptarà amb atractius relats que expliquen l'evolució del poble d'una forma amena i documentada.

La pàgina de Facebook Puçol es mira va posar la primera pedra fa més d'un any. La idea la va tindre Pedro Sánchez i l'espenta definitiva se l'ha donat Sonia Pineda i un grup de veïns cada vegada més nombrós.

La idea és molt senzilla: els veïns busquen fotos antigues en el baül dels records i les compartixen a través d'esta xarxa social. En alguns casos són fotos familiars de què expliquen alguns detalls. En altres, són els lectors els que amplien la documentació identificant els protagonistes, les dates i els llocs. En tots, el gaudi és generalitzat per recuperar una part important de la història de Puçol.

La segona anella de la cadena és l'Ajuntament de Puçol, que porta anys col·laborant amb els festers per a arreplegar en els llibres de festes fragments de la història de la població. Unes vegades han sigut articles centrats en temes religiosos, altres en festius, però sempre intentant que els nous textos se centraren en assumptes que no havien sigut prèviament publicats pels festers d'anys anteriors.

Ambdós projectes anhelaven fer realitat una vella aspiració: editar un llibre en què tots estos records fragmentats s'organitzaren de forma sistemàtica, comptant per a això amb les fotos que els veïns han anat cedint al llarg del temps… i les noves que vullguen aportar.

Però per a editar un llibre d'este tipus, de gran format i amb moltes fotos, fan falta tres elements imprescindibles: d'una banda, les fotos, els testimonis i algú capaç de donar coherència escrita a tot el text; d'un altre, un equip que puga dissenyar i maquetar un llibre a l'altura de les circumstàncies; i, finalment, els diners per a cobrir els costos d'impremta. Uns costos que se suposen molt elevats, perquè el llibre aspira a ser de gran format.

I és ací on apareix el tercer col·laborador fonamental: la Diputació de València, que s'oferix a finançar el projecte després d'una reunió entre l'alcaldessa Merche Sanchis i la diputada de plans estratègics Carmen Jávega. 

Tres entitats recolzen el projecte: el Facebook Puçol es mira, l'Ajuntament de Puçol i la Diputació de València.

I tres coordinadors ja estan mà a l'obra.

Manel Alonso s'ocupa de recopilar les dades històriques i serà l'encarregat de donar forma al text amb les pinzellades d'història que acompanyaran cada capítol, un treball literari en què l'objectiu que es perseguix no és tant l'acumulació de dades com l'encant de la part literària, apostant per un text que resulte atractiu amb independència de les fotos.

Sonia Pineda ja s'ha reunit amb els seus col·laboradors assidus de Facebook, ha demanat als veïns que comencen a enviar imatges i compta a més amb un banc entorn de 3.000 fotos per a escanejar seguint els criteris tècnics marcats per al llibre. En Internet quasi qualsevol foto val, per a un llibre la qualitat exigida —no sols del contingut, sinó a l'hora d'escanejar les fotos— és molt major.

Com a suport tècnic, el Departament de Comunicació de l'ajuntament ha obert un termini de dos mesos, març i abril, perquè els veïns que ho desitgen puguen portar les seues fotos a escanejar i a fitxar-les, perquè tan important com acumular imatges de bona qualitat és identificar el propietari, a qui ixen en cada imatge, els llocs, les dates…

Una àrdua tasca que ja ha començat i que té data límit: al desembre es presenta el llibre en la Casa de Cultura.

Tots els veïns que vullguen col·laborar en l'obra definitiva sobre Puçol en el segle XX aportant les seues fotos, ara és el moment: poden escanejar les imatges a 600 ppp i enviar-les en format JPG a Sonia Pineda i el DepCom, o, si els resulta més còmode, poden passar per l'ajuntament de dilluns a divendres, de 8 a 15 hores, i portar les fotos que consideren més atractives perquè allí realitzen el treball.

Això sí, en tots els casos cal firmar una autorització perquè les imatges puguen ser incloses en el llibre.

Informa: Sabín | Disseny cartell: Sento Pascual

219-siglo-xx-1

10 Març 2014
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres