Un centenar de veïns de Puçol reben medalles d'or i plata per les seues donacions de sang

El dijous 27 de febrer es va celebrar en l'Espai Jove una assemblea molt especial de l'Associació de Donants de Sang de Puçol, perquè en ella estaven presents el Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana i l'Ajuntament de Puçol per a rendir dos homenatges: d'una banda, als veïns que han superat 25 i 50 donacions; d'un altre, a Antonio i Vicenta, el matrimoni que ha presidit l'associació en els últims 20 anys.

Es va quedar xicotet l'Espai Jove per a un acte convertit en homenatge als herois anònims, a eixos veïns que de forma desinteressada acudixen el primer diumenge de cada mes al Centre de Salut per a regalar una cosa que no té preu: la seua pròpia sang.

Des del centre de transfusió s'havia avisat a aquells que han superat les 25 transfusions perquè acudiren a arreplegar el seu diploma i la medalla de plata, junt amb els que han superat les 50 entregues de sang, pel que reben la medalla d'or. En total, un centenar de veïns estaven citats a les 7 de la vesprada, però hi havia molts més: quasi tots van acudir acompanyats de familiars a qui segurament ja els han animat a fer-se donants, perquè és una cosa que sempre fa falta.

La solidaritat es desborda quan hi ha una tragèdia, com la del metre de València o l'11 de març a Madrid, però nosaltres necessitem eixe nivell de solidaritat tots els dies”, explicava el doctor Roberto Roig, director del Centre de Transfusió de la Comunitat Valenciana. “Pensem que el centre consumix la donació de 700 persones en un sol dia i que la sang té data de caducitat als 35 dies, per tant, necessitem tots els mesos el suport d'eixos herois que posen el braç perquè altres puguen viure”.

El director rendia així tribut a tants ciutadans que donen sang, entre ells el centenar de veïns que minuts després rebrien el seu diploma i la seua medalla, un xicotet reconeixement a la seua gran labor d'anys.

Però això seria al final de la vetlada, perquè abans hi havia un altre homenatge que, afortunadament, havia aconseguit mantindre's en secret durant els dos mesos en què s'ha estat preparant: un reconeixement a Vicenta Tamarit i Antonio Pastor, els que han estat 20 anys presidint l'Associació de Donants de Sang de Puçol. S'han jubilat al Gener i és la seua filla Toni Tamarit qui ara assumix l'organització de les donacions a nivell local.

Per a introduir este homenatge va pujar a l'escenari l'alcaldessa Merche Sanchis, que va donar un repàs a la biografia conjunta d'ambdós, des que es van conéixer en 1948, passant pels seus 30 anys a França, la seua arribada en 1987 a Puçol i a penes uns mesos després ja es van integrar en la que llavors era latot ho precise perquè els Germandat de Donants de Sang, fins a arribar la seua vida actual, en la que ja només aspiren a descansar junts, mentres Antonio farcits mots encreuats i ella xarrada amb les amigues… encara que Vicenta no pot evitar deixar-se caure el primer diumenge de mes a veure si encara pot tirar una mà.

Durant dos dècades han estat atenent cada primer diumenge de mes als donants: ell recorrent la planta baixa del centre de salut, ocupant-se de qualsevol detall que faça falta; ella en una sala annexa, amb els cafés, les begudes, els entrepans i tot ho precise perquè els donants reposen forces”, recordava l'alcaldessa.I la xarrada, perquè a Vicenta li encanta xarrar, de fet van deixar al Gener la seua activitat al capdavant de l'associació, però ella continua acudint el primer diumenge de cada mes, perquè és una cosa que porta dins, una cosa entranyable a la que no sap renunciar.

Com no va poder renunciar a unes llàgrimes quan van pujar a l'escenari de l'Espai Jove a arreplegar el diploma de l'ajuntament i la placa del centre de transfusions, junt amb l'aplaudiment de tots els assistents: un xicotet però emotiu agraïment a la seua llarga i callada labor al capdavant dels donants de Puçol.

I l'emoció va continuar després, amb el nomenament un a un dels cent veïns que van pujar a arreplegar el seu diploma, la seua medalla i la foto junt amb Vicenta, Antonio, Merche i el doctor Roig. Encara que per a foto l'última de la nit: no és fàcil situar més de cent persones en un escenari i que tots isquen… encara que els donants són gent molt solidària que sempre saben com fer un buit per a compartir-lo amb els altres.

La pròxima cita el diumenge 2 de març, de 9 a 13 hores, en el Centre de Salut: el centre de transfusions continua necessitant 700 donacions diàries… seran capaços els veïns de Puçol de completar totes les bosses necessàries per a un dia de transfusions?

Informa i fotos: Sabín

fotos face fotos face 

209-foto-familia-final-2

02 Març 2014
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres