Vols col•laborar en l'edició d'un llibre amb la història de Puçol en el segle XX?

A mitjan febrer es van reunir l'alcaldessa Merche Sanchis i la diputada de plans estratègics Carmen Jávega per a impulsar l'edició d'un llibre amb la història de Puçol en el segle XX, que veurà la llum este mateix any gràcies a la subvenció de la Diputació de València i al treball d'un equip format per Sonia Pineda, Manel Alonso i el Departament de Comunicació de l'ajuntament.

Per fi el projecte està en marxa. El 25 de febrer vam realitzar la primera reunió de treball amb l'equip que coordinarà el treball d'arreplega de fotos, redacció de textos i disseny del llibre final”, explica l'alcaldessa Merche Sanchis. “D'entrada comptem amb una gran quantitat de fotografies gràcies al treball que realitza Sonia Pineda i, al mateix temps, la presència d'un autor i editor del prestigi de Manel Alonso garantix que els textos seran d'un nivell contrastat tant en el literari com en l'històric”,

El projecte d'editar un llibre amb la història de Puçol va començar a forjar-se fa anys, quan l'alcaldessa va començar a buscar suport econòmic, però no ha pogut eixir avant fins a la reunió amb Carmen Jávega, en la que s'ha confirmat que la Diputació Provincial subvencionarà l'edició d'un llibre centrat en el segle XX.

Confirmada la subvenció, el següent pas va ser crear un grup de treball per a coordinar els esforços i aconseguir el millor llibre possible abans de final d'any, data límit per a la presentació del projecte. I per a completar a l'equip tècnic del Departament de Comunicació (que serà l'encarregat del disseny, la maquetació i la coordinació del projecte) es va pensar en Sonia i Manel.

Sonia Pineda va començar el passat any a editar la pàgina de Facebook Puçol se mira, en la que publica diàriament fotografies antigues de la població, enviades per veïns que volen recuperar i compartir xicotetes parcel·les de la història del poble.

Des del primer moment la meua il·lusió era editar un llibre, per això vaig començar a recopilar fotos i dades de la història de Puçol, però sóc conscient que no puc assumir el cost econòmic que té un projecte amb moltes pàgines plenes de fotos”, explica Sonia. “Per això quan em van telefonar per a formar part d'un equip de treball que traurà avant precisament el tipus de llibre amb què jo somiava, no pot dir que no. Crec que entre tots podrem tirar endavant un gran llibre”.

I quan diu entre tots Sonia vol dir exactament això: amb la col·laboració de tots els veïns que desitgen aportar eixes fotos familiars de fa anys, guardades en caixes o en àlbums, que ara per fi, podran estar a disposició de tots.

El pla de treball inclou recopilar el nombre més gran possible d'imatges, per a la qual cosa el Departament de Comunicació ha obert un termini per a escanejar i fitxar totes les fotos que aporten els veïns, amb un horari ampli: del 3 de març fins a finals d'abril, de 8 a 15 hores, en les oficines de l'antiga Casa del Bou, junt amb l'edifici de l'ajuntament.

Per la seua banda, Manel Alonso és editor, poeta i novel·lista, treballa dia a dia en projectes literaris i la recuperació de la història de Puçol és un dels seus temes favorits, per la qual cosa no li ha costat res ni miqueta sumar-se a esta aventura que promet ser complexa, però al mateix temps omplir un buit en les estanteries i en la memòria de tots els veïns.

Crec que és important que no siga un llibre erudit, sinó escrit amb llenguatge pla, pròxim als veïns, perquè és part de la seua història el que volem contar”, assegura Manel. “A més, és més interessant organitzar els materials per temes, no per orde cronològic, així cada capítol pot començar amb una introducció històrica i després una àmplia col·lecció de fotos”.

El 25 de febrer va començar el compte arrere per a este ambiciós projecte, amb una reunió en la Casa de Cultura de l'equip coordinador: Manel, Merche, Sonia i Sabín (per part del Departament de Comunicació) van establir les línies generals del projecte, en el que hi haurà moltes més fotos que textos, estarà estructurat per temes no per dates, la participació dels veïns aportant dades i fotos és fonamental, durant dos mesos s'obri un termini d'arreplega de fotos i permisos per a utilitzar-les en la publicació… i així fins al punt final, que també ha quedat marcat: el gerent de la Casa de Cultura es va sumar a la reunió per a confirmar la reserva de la sala d'exposicions i la sala d'actes per a la presentació oficial al desembre d'enguany.

Si tens fotos antigues i vols col·laborar en esta històrica edició, recorda: acudix amb les teues fotos al Departament de Comunicació; en uns minuts les escanejaran i ompliran una fitxa amb les teues dades i els de les fotos que has aportat; i et tornen els teus originals en eixe mateix moment,perquè res es perda.

El llibre sobre la història de Puçol en el segle XX ja està en marxa.

Informa: Sabín | Fotos: Diputació de València i José Mª García

163-reunion-libro

26 Febrer 2014
FaceBook  Twitter  
quepaso portada 1

Altres